Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a respins solicitarea Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) cu privire la scaderea cvorumului pentru intrunirea adunarilor generale extraordinare ale actionarilor (AGA), scrie Mediafax.
Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana a solicitat, la finele lunii iunie, aprobarea de la ASF pentru modificarea statutului, prin scaderea prezentei minime necesare pentru intrunirea AGEA si a transmis un proiect de statut. Cererea de autorizare a fost transmisa pentru adaptarea "statutului la noile prevederi ale legii pietei de capital, asa cum sunt reglementate prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor", potrivit unui comunicat transmis, in iunie de SIF Banat-Crisana.

Solicitarea a fost respinsa, insa, vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiara si a fost transmisa luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Obligatia de adaptare a documentatiei in termenul de 12 luni prevazut in OUG nr.32/2012 nu se aplica societatilor de investitii de tip inchis (categorie in care sunt incluse si SIF-urile - n.r.) (...) Cerintele de cvorum prevazute in statutul SIF Banat-Crisana nu se incadreaza in prevederile art.19 alin (2) din statutul acesteia, neexistand o limitare expres prevazuta pentru societatile de investitii financiare, in conditiile in care aceleasi cerinte de cvorum erau aplicabile tuturor societatilor comerciale pe actiuni, cu exceptia situatiilor in care actul constitutiv dispunea altfel (...) Se respinge solicitarea SIF Banat-Crisana de avizare a modificarii statutului acestei societati ca urmare a hotararii Consiliului de Administratie nr.52 din data de 28 iunie 2013", se arata in decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Scaderea cvorumului in AGEA a fost una dintre primele decizii luate de actualul Consiliu de Administratie al SIF Banat-Crisana, ales la finele lunii aprilie, cand Ioan Cuzman, aflat in conducerea SIF Banat-Crisana in ultimii 18 ani, nu a mai fost numit in Consiliului de Administratie de actionari.

Sedinte AGEA s-au intrunit in ultimii ani doar la SIF Transilvania (SIF3), care a reusit in urma cu cativa ani sa obtina in instanta eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenta.

In prezent, la SIF Transilvania sunt aplicabile prevederile legii societatilor comerciale, care stabilesc un cvorum de 25% din dtrepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare.

La celelalte patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia, in actele constitutive sunt prevazute cvorumuri de 75% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 50% la a doua convocare.

In cadrul adunarilor extraordinare actionarii pot decide printre altele schimbarea obiectului de activitate al societatii, majorarea sau reducerea capitalului social, emisiunea de obligatiuni, fuziunea sau divizarea companiei, dizolvarea, modificarea statutului.

Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana este prezidat de Dragos Bilteanu, acesta detinand si functia de director general. In CA se mai regasesc Stefan Dumitru, Ion Stancu, Ali Lakis (reprezentant Banque SBA), Valentin Chiser (din partea grupului Romenergo) si Adrian Petreanu. La finele lunii iulie, presedintele Consiliului de Administratie al Romenergo, cetateanul libanez El Lakis Najib, a fost numit membru provizoriu in CA al SIF Banat-Crisana, pe un loc ramas vacant inca de la AGA din aprilie, cand doar sase din cele sapte locuri din CA au fost ocupate in urma votului actionarilor.

Cea mai importanta mutare a SIF Banat-Crisana in acest an este preluarea controlului indirect al SIF Muntenia, prin cumpararea SAI Muntenia Invest. SIF Banat-Crisana va achita 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din actiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), plus o componenta variabila in functie de evolutia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evolutia activului SIF Muntenia.

Actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta bursiera de luni in stagnare, la pretul de 1,03 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 565,3 milioane lei (128 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri