Francul elvetian, unul dintre principalele refugii ale investitorilor de la la startul crizei financiare, ar putea sa sufere scaderi importante anul viitor, potrivit unui raport al Societe Generale citat de CNBC.
Banca franceza care controleaza si BRD estimeaza o scadere de 10% a francului elvetian fata de euro pana la mijlocul lui 2014, pe masura ce riscurile sistemice din blocul UE se vor reduce. In prezent, un euro se tranzactioneaza pentru 1,22 franci, in vreme ce Societe Generale se asteapta la un curs de 1,35.

“Riscurile sistemice s-au redus, iar in viitor se va inregistra un progres la capitolul solvabilitate pentru tarile din zona euro. In aceste conditii francul elvetian ar trebui sa isi piarda din atractivitate ca varianta alternativa de investitie”, spun analistii bancii.

O continuare a cooperari intre liderii europeni, inclusiv infiintarea unei uniuni bancare, precum si o imbunatatire a perspectivelor de crestere in regiune vor reprezenta elemente negative pentru CHF, se mai noteaza in raport.

Evolutia recenta a mai multor indici din zona euro sugereaza o posibila intoarcere de trend in regiune.

„De asemenea, revenirea economica din SUA si randamentele in crestere inregistrate la nivel global vor face investitorii sa isi retraga banii din plasamentele sigure si sa ii reinvesteasca in active care genereaza castiguri mai mari”, mai spun francezii.

Totusi, caderea monedei ar putea sa fie limitata de o eventuala decizie de crestere a dobanzilor de catre Banca Nationala a Elvetiei, pentru a contracara inflatia imobiliara. Pretul locuintelor din Elvetia a urcat semnificativ de la startul crizei financiare din 2008, datorita dobanzilor extrem de scazute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri