Zece dintre cele mai mari companii din Romania au inregistrat anul trecut un castig net cumulat de 4,6 miliarde lei, cu 31% mai putin decat in 2007 - anul care a precedat criza financiara globala. Cifra este puternic trasa in jos de BCR, BRD precum si de Hidroelectrica, practic ultimele companii de top care abia in 2012 au inceput restructurarile, arata o analiza wall-street.ro din seria "5 ani de criza".

Evolutia companiilor listate in cei 5 ani de criza

Petrom si Romgaz au avut cea mai buna evolutie in cei cinci ani criza, ambele raportand in 2012 profituri cel putin de doua ori mai mari decat in 2007. De altfel, cele doua companii alaturi de Fondul Proprietatea sunt singurele din top zece care au reusit sa inchida anul trecut cu un castig peste cel de acum cinci ani.

Cu un profit de circa jumatate miliard de lei fiecare, operatorii telecom Vodafone si Orange Romania inca mai au de recuperat pentru a reveni la nivelul dinaintea crizei. Cresterea tarifelor de interconectare pe care care cele doua companii le platesc, precum si investitiile in reteaua 4G limiteaza in prezent castigurile Vodafone si Orange, chiar daca baza de clienti a urcat in ultimii ani.



Bancile au fost insa cele mai lovite in perioada de de criza: BCR a raportat in 2012 o pierdere de 1,2 miliarde lei, in vreme ce BRD a inregistrat un minus de 331 milioane lei. Cifrele sunt dezastruoase in special daca sunt comparat cu castigurile de aproape 1 miliard de lei pe care fiecare dintre cele doua banci le inregistra inainte de criza.

„Bancile din Europa si din Romania abia in ultimii ani au inceput sa accepte situatia si sa faca o curatenie interna. BRD, de exemplu, a inceput in al doilea semestru din 2012 sa faca aceasta curatenie, sa traga linie si sa isi reaseze portofoliul. Probabil ca abia in urmatorii ani vom vedea efectele acestei reorganizari la nivel de profit”, spune Gabriel Necula, head of trading Alpha Finance Romania.

„BCR abia anul trecut a inceput acele restructurari si sa puna in practica o politica puternica de control a costurilor, masuri bune pe timp de criza, dar care au venit cu oarece intarziere”, adauga, Adrian Barbluescu, director adjunct de operatiuni in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.

Companiile listate pe Bursa si-au marit afacerile pe timp de criza, dar profitul este la jumatate


Companiile listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) au inregistrat o dinamica pozitiva a afacerilor in ultimii cinci ani, care per ansamblu au urcat 50%, in vreme ce profitul a scazut cu 1%.

(au fost luate in calcul 70 de companii listate in piata principala a BVB)


Reducerea profitabilitatii pare aparent nesemnificativa, insa excluzand din calcule Petrom si BRD, cele mai mari doua companii listate, profitul cumulat inregistrat de companiile listate in 2012 este cu 48% sub cel din 2007.

„Multe companii au redus cheltuielile si au facut investitii cu scopul principal de a avea afaceri mai mari. Este oarecum normal sa vedem mai intai revenirea afacerilor si abia apoi a profitabilitatii. Aceasta strategie de consolidare din ultimii ani reprezinta motivul pentru care afacerile sunt in crestere”, mentioneaza Barbulescu.



(pentru a vizualiza tabelul complet al companiilor listate, accesati fisierul atasat articolului)

Principalele doua companii farmaceutice de pe BVB, Zentiva (SCD) si Biofarm (BIO), intra in randul companiilor cu cele mai bune evolutii in ultimii cinci ani. In ambele cazuri atat profitul cat si cifrele de afaceri au crescut constant in intervalul 2007 - 2012.

„In fiecare domeniu exista particularitati, fiind evident ca unele sectoare au rezistat mai bine. SIF-urile de exemplu au reusit sa se mentina pe o linie ascendenta datorita vanzarilor de active, in vreme ce cazuri precum Oltchim sunt exceptii care uneori pot distorsiona media”, spune Gabriel Necula.

Desi sectorul financiar a fost puternic in criza, Banca Transilvania este una dintre companiile listate care a rezistat cel mai, profitul de anul trecut fiind usor peste (+6,1%) cel din 2007.

„Este un exemplu clar de companie flexibila care a reusit sa se adapteze rapid la conditiile din piata. A contat foarte mult structura organizatorica a BT unde au putut sa fie adoptate decizii mult mai rapid fata de un mamut precum BCR sau BRD, unde adoptarea unor masuri de reorganizare necesita multe sedinte si planuri. In plus, Banca Transilvania a depins doar de planul local, nu a fost nevoie de acordul si strategia bancii mama pentru a se lua o decizie in Romania”, a mai adaugat Barbulescu.

„In doi - trei ani ne putem astepta sa vedem din nou profiturile dinaintea crizei”


Daca in SUA mai multe companii, in frunte cu marile banci de pe Wall Street, se se pot lauda deja cu revenirea la nivelurile anterioare crizei, Europa inca se afla in cursa de recoperare, Romania nefacand exceptie.

Analistii spun ca societatile locale vor mai avea nevoie de cel putin inca doi ani pentru a reatinge cifrele din 2007.

„Revenirea depinde de fiecare companie in parte, dar per ansamblu cred ca in urmatorii 2-3 ani vom vedea o imbunatatire generala a profitabilitatii si vom ajunge din nou la ce am avut la un moment dat”, este de parere Gabriel Necula.

“Aceste decalaje ar putea sa fie recuperarate in urmatorii trei ani insa depinde foarte mult si de capacitatea de revenire a economiei romanesti. Spun asta pentru ca desi indicatorii economici ai Romaniei arata din ce in ce mai bine, in planul economic general lucrurile nu s misca insa chiar atat de rapid”, a concluzionat Adrian Barbulescu.


Sursa foto: Rabodirect.com.au

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri