Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,5%, influentata de investitorii care au inceput sa marcheze o parte din castigurile inregistrate in precedentele sase sedinte, cand au crescut in principal actiunile lichide si titlurile Fondului Proprietatea au stabilit record dupa record.
Piata a deschis ziua in crestere nesemnificativa, insa dupa primele minute a intrat pe scadere, corectandu-se usor dupa sase sedinte consecutive de crestere, in care indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cumulat cu aproape 6%, scrie Mediafax.

Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET-C este pe plus cu 9,47%.

"Cred ca scaderile sunt normale in contextul in care blue-chip-urile locale au inregistrat cresteri importante in ultima perioada, iar SIF-urile au reusit sa puna in cateva sedinte de tranzactionare peste 7%, in timp ce principalele piete mondiale arata o oarecare slabiciune", a declarat Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sesiunea de vineri in scadere cu 0,69%, dupa ce in precedentele zece sedinte a urcat cumulat cu 8%. Comparativ cu nivelul din ultima sedinta a anului trecut, indicele este in crestere cu 11,66%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus vineri indicele BET-NG cu 0,56% sub nivelul de joi. Scaderea usoara a venit dupa sase sesiuni consecutive de crestere in care indicele a avansat cu 4,51%. BET-NG este, astfel, cu 3,24% peste inchiderea anului trecut.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,89%. In precedentele sase sedinte, indicele a avansat cu 7,67% si a reusit sa revina peste nivelul de la finele anului trecut. La finalul sedintei de vineri, BET-FI a fost pe plus cu 1,2% fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Indicele extins BET-XT a incheiat ziua de vineri in scadere cu 0,65%, iar indicele extins BET-BK in coborare cu 0,6%. Cei doi indici au coborat, astfel, dupa opt sedinte in care au urcat cu 7,65% si, respectiv, cu 7,08%. Comparativ cu nivelurile de la finalul anului trecut, BET-XT este in crestere cu 7%, in timp ce BET-BK este pe minus cu 4,66%.

"Cred ca contextul international este din nou luat in colimator, intrucat evolutia din ultimele zile a dus indicii externi in apropierea unor praguri de suport importante. Un rebound al indicilor de la aceste niveluri ar duce la continuarea cresterilor si pe bursa noastra", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,16%, la 0,68 lei, dupa ce in precedentele doua sedinte au batut record dupa record si in timpul sedintei de joi au atins un maxim istoric, de 0,691 lei. Corectia usoara de vineri a venit pe un rulaj de 9,2 milioane lei, din care 2,1 milioane lei reprezinta valoarea unui deal.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro), valoare cu 48% sub rulajul de joi, de 56,1 milioane lei (12,6 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Erste (11,1 milioane lei) si Fondul Proprietatea (9,2 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 316.000 de lei, fata de 390.000 de lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri