Veniturile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 20% in primul semestru, la 215,4 milioane lei (49 milioane euro), sustinute de vanzarea de titluri din portofoliu, in principal actiuni Erste (EBS) si Fondul Proprietatea (FP), scrie Mediafax.

Incasarile din participatiile vandute in primul semestru au urcat cu 24%, la 189,7 milioane lei (43,2 milioane euro). Printre cele mai importante pachete de actiuni vandute in prima jumatate a acestui an se regasesc 0,25% din titlurile Erste si 0,29% din actiunile Fondului Proprietatea, reiese dintr-un raport transmis de SIF Transilvania Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Compania si-a redus la 0,46% pachetul de titluri detinut la Fondul Proprietatea la 0,46% si, respectiv, la 0,24% participatia la Erste. La sfarsitul anului trecut, societatea detinea 0,75% din actiunile Fondului Proprietatea si 0,59% din actiunile Erste.

In primele sase luni ale anului trecut, compania a vandut participatii de 152,6 milioane lei si veniturile au cumulat 179,7 milioane lei.

SIF Transilvania a cumparat in primul semestru din 2013 actiuni de 45,6 milioane lei pe piata locala de capital si obligatiuni corporative de 30,7 milioane lei. Compania a cumparat 0,64% din actiunile BRD, majorandu-si participatia la 4%, de la 3,36% la finele anului trecut.

Cheltuielile au avansat cu 4,3%, la 52 milioane lei, fata de 49,8 milioane lei in perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte a costurilor a fost reprezentata de cheltuielile cu investitiile financiare cedate (diferenta negativa dintre valoarea contabila a titlurilor sau costul de achizitie si pretul lor vanzare), care au scazut nesemnificativ, la 32,2 milioane lei (7,3 milioane euro), de la 32,8 milioane lei.

Costurile cu personalul au avansat cu aproape 1,9 milioane lei, la 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro), "ca efect al stimulentelor platite din fondul de participare a personalului la profitul realizat in anul precedent, cheltuieli compensate, insa, de veniturile din provizionul aferent constituit in anul precedent", potrivit SIF Transilvania.

Cheltuielile cu salariile au insumat 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro) si au fost cu 16% mai mari decat cele din primele sase luni ale anului trecut. In aceste costuri se regasesc "salarii si asimilate" de 4,6 milioane lei, iar diferenta de 8 milioane lei o reprezinta stimulentele din fondul de participare la profitul realizat in anul 2012.

Stimulentele acordate angajatilor au fost cu o treime mai mari fata de suma de 6 milioane lei distribuita anul trecut. SIF Transilvania a consemnat anul trecut un profit de 212,2 milioane lei, cu 2% peste castigul din exercitiul financiar anterior, de 207,7 milioane lei.

"Societatea a acordat si a inregistrat pe cheltuielile societatii suma de 3,9 milioane lei, reprezentand drepturile de natura salariala (incluzand si situmulentele acordate din fondul de participare la profitul realizat in anul 2012) cuvenite, membrilor Consiliului de Administratie, respectiv ai Consiliului de Supraveghere si directorilor, respectiv membrilor Directoratului, care au incheiat cu societatea contracte de mandat", se arata in raportul societatii de investitii financiare.

SIF Transilvania a trecut din luna mai a acestui an la conducere dualista, cu Consiliu de Supraveghere si Directorat, de la conducerea anterioara prin Consiliu de Administratie, al carui presedinte era si director general. Mihai Fercala conduce SIF Transilvania inca de la infiintarea societatii. In luna mai el a demisionat din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere si a fost numit director general si presedinte executiv al Directoratului.

La finele lunii iunie, compania avea 72 de salariati.

SIF Transilvania a primit dividende 13,6 milioane lei, fata de 16,5 milioane lei in primele sase luni ale anului trecut.

La finele primului semestru, in actionariatul SIF Transilvania se regaseau 7,022 milioane de persoane fizice (71,18% din actiuni) si 438 de persoane juridice (28,82% din titluri). Actionarii din Romania detineau 87,19% din titluri, iar investitorii straini aveau diferenta de 12,81%.

Compania a raportat la mijlocul anului un activ net de 1,008 miliarde lei, cu 11,6% sub nivelul de la finalul anului trecut, de 1,14 miliarde lei. In prezent, actiunile SIF Transilvania sunt tranzactionate la un discount de 37% fata de valoarea activului net pe actiune de la finele lunii iunie, de 0,9231 lei.

Actiunile SIF Transilvania au incheiat sedinta bursiera de vineri in scadere cu 0,6%, la 0,5795 lei, dupa trei zile in care au urcat cu 7,3%. La aceasta cotatie, capitalizarea societatii este de 632,9 milioane lei (142,6 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri