Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,35%, intr-o piata cu unde rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni si unde lichiditatea a fost sustinuta in principal de tranzactii cu actiunile Transgaz (TGN), Fondul Proprietatea (FP), Erste (EBS) si Banca Transilvania (TLV), scrie Mediafax.
Piata a fluctuat foarte usor inca de la deschidere, interesul investitorilor fiind axat doar pe cateva dintre actiunile de regula lichide. Rulaje de peste 100.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 29,7 milioane lei (6,6 milioane euro), suma cu 31% peste lichiditatea de vineri, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro).

Aproape 70% din rulajul de luni a fost asigurat de transferuri cu titlurile Transgaz (7 milioane lei), Fondul Proprietatea (6,5 milioane lei), Erste (4,6 milioane lei) si Banca Transilvania (2,5 milioane lei).

"Piata locala este reprezentata in esenta de cateva companii, care atrag atat investitorii straini, cat si pe cei locali. Actiunile majoritatii companiilor mai mici nu mai prezinta interes deoarece au o lichiditate redusa si nu pot fi tranzactionate la volumele dorite de investitori. Odata cu o revenire substantiala a economiei Romaniei cred ca vom vedea si cresterea interesului pentru acest gen de companii", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,26% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,5%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,77%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,39%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au deschis ziua in crestere usoara, cu 0,43%, apropiindu-se de maximul istoric atins vineri, cand pretul a urcat la 0,71 lei. Cel mai mare pret platit luni pentru aceste titluri a fost de 0,708 lei.

La inchiderea pietei principale, aceste titluri au fost cotate la 0,7065 lei, pret cu 0,21% peste nivelul de vineri, iar operatiunile cumulau 6,5 milioane lei.

"Pretul actiunilor Fondului Proprietatea incearca sa se consolideze in jurul nivelului de 0,7 lei, deoarece ne aflam intr-o zona de supra-cumparare. Ramane de vazut daca interesul investitorilor va reusi sa mentina pretul la aceste valori si cred ca orice veste venita dinspre Guvern in ceea ce priveste listarea Romgaz va influenta evolutia acestor actiuni", a afirmat Necula.

Titlurile Transgaz au inregistrat cel mai ridicat rulaj din piata principala, de 7 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,63%, la 190,05 lei. Cele mai mari pachete de actiuni Transgaz au fost transferate la in jurul orei 13:15, pentru aproape 5 milioane lei.

"Cred ca in ultima perioada au loc schimburi de pachete mai mari ca urmare a evenimentelor in care compania a fost implicata. Dupa pierderea inregistrata de proiectul Nabucco, investitorii se repozitioneaza in functie de viziunea pe care o au despre viitorul companiei", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 121.000 de lei, fata de 74.000 de lei in sedinta precedenta.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%. Bursele au fost pe scadere usoara inca de la deschidere, dupa trei saptamani de cresteri, investitorii asteptand, la mijlocul acestei saptamani, minuta sedintei de politica monetara din iulie a Rezervei Federale din SUA. Rezerva Federala va publica miercuri minuta sedintei de politica monetara din 31 iulie, care ar trebui sa ofere noi indicii privind intentiile sefilor bancii centrale a SUA referitor la masurile de stimulare monetara a economiei prin preluarea de obligatiuni din piata cu bani proaspat tipariti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri