Bursa de la Bucuresti a coborat cu 0,33%, intr-o piata unde scaderile inregistrate de bursele externe i-au determinat pe investitori sa fie mai prudenti la tranzactionare, dar si la unele marcari de profituri, iar lichiditatea a fost salvata de actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Erste (EBS), scrie Mediafax.
Piata a inregistrat, astfel, a treia sedinta de scadere din ultimele trei saptamani, timp in care indicele general al BVB, BET-C, a crescut cu 8,6%.

Spre deosebire de precedentele sedinte, rulajele au scazut marti inclusiv in cazul mai multora dintre actiunile de regula lichide. Tranzactii de peste 100.000 de lei au fost inregistrate cu actiunile emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

"Piata nu pastreaza o constanta in volumele tranzactionate, de multe ori variatiile nu sunt in corelare cu miscarile pietelor internationale si uneori bursa evolueaza atipic fata de ceea ce anticipam. Cred ca aceasta situatie este determinata in principal de unii investitori mari, care ajung sa dicteze directia pietei pentru perioade scurte de timp, avand in vedere lichiditatea redusa. Totodata, miscarile cotatiilor determinate de ordinele plasate de investitorii mari sunt amplificate de speculatori, acestia reactionand la fluctuatii mai vizibile ale preturilor", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Lichiditatea a fost salvata de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (16,6 milioane lei, din care un deal de 3,6 milioane lei) si Erste (3,7 milioane lei), titluri care au asigurat aproape 80% din rulaj. Investitorii au transferat in total actiuni de 25,8 milioane lei (5,8 milioane euro), valoare cu 13% sub cea de luni, de 29,7 milioane lei (6,6 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,51%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,22% sub nivelul de luni.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,46%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,45%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,52% sub inchiderea sedintei anterioare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Brokerul crede ca rulajele reduse inregistrate de majoritatea actiunilor indica o stare de asteptare a investitorilor, acestia vizand in prezent titlurile de regula lichide.

"Dupa entuziasmul care a marcat piata in ultimele saptamani, ne-am fi asteptat la corectii, influentate de marcari de profituri, insa piata parca a intrat intr-o perioada moarta. Cel mai probabil, investitorii considera atractive actualele preturi, semn ca optimismul inca persista si ne putem astepta ca acest lucru sa se mentina in viitorul apropiat. Cred ca investitorii se vor axa in continuare pe actiunile importante si abia dupa ce acestea vor atinge preturi mai ridicate vom asista la orientarea lor si catre titluri care sunt in planul secund, dar cu potential ridicat de crestere", a adaugat Muresian.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,71%, la 0,7015 lei. In cadrul unor tranzactii, pretul a coborat foarte usor sub pragul psihologic de 0,7 lei, peste care au trecut in urma cu o saptamana. Volumul de titluri Fondul Proprietatea transferate a fost apropiat de rulajele inregistrate in precedentele doua saptamani, cand pretul acestor actiuni a atins maxim dupa maxim.

Market makerii de la BVB pentru titlurile Erste au dus pretul de la Bucuresti la un nivel apropiat de cel de la Viena. Astfel, actiunile Erste au coborat cu 3,13%, la 111,4 lei (25,09 euro), pe piata de la Bucuresti, in timp ce la bursa din Austria au scazut cu 2,2%, la 25,09 euro.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 607.000 de lei, fata de 121.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,6%, mentinandu-se pe linia din ziua precedenta. Scaderile vin ca urma a unor zvonuri ca Rezerva Federala a SUA va reduce incepand de luna viitoare programul de preluare de obligatiuni din piata. Investitorii asteapta publicarea minutei din sedinta de politica monetara a Rezervei Federale de la sfarsitul lunii iulie. Documentele vor fi publicate miercuri si ar putea oferi noi indicii privind intentiile bancii centrale a SUA referitor la programul de stimulare monetara a economiei prin preluarea de obligatiuni din piata.

Un calendar provizoriu prezentat in aceasta vara de banca indica reducerea programului incepand din acest an si, posibil, incheierea lui pana la jumatatea anului viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri