O eroare tehnica a condus la suspendarea tranzactiilor pe piata Nasdaq de la New York pentru aproape trei ore in timpul sedintei de joi, fiind afectate peste 2.100 de actiuni, printre care Apple sau Facebook, scrie Mediafax.
Incidentul s-a produs in urma aparitiei unor defectiuni la conexiunea dintre NYSE Arca, divizie a New York Stock Exchange, si o subsidiara a Nasdaq Stock Market, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei. NYSE Arca proceseaza aproximativ 11% din rulajul tranzactiilor cu actiuni din SUA, iar pe Nasdaq sunt listate 2.155 de companii, inclusiv nume mari din industria IT.

Nasdaq a reluat operatiunile in conditii normale in jurul orei locale 15:25, dupa ce a identificat si rezolvat problema tehnica.

Operatorul pietei Nasdaq a suspendat de la tranzactionare cele peste 2.000 de actiuni pe 50 de piete de capital, a doua oara in aceasta saptamana cand bursele din SUA sunt afectate de o erare tehnica.

In timpul sedintei de marti, banca Goldman Sachs a inundat piata americana de optiuni cu ordine, din cauza unei erori de programare, bulversand investitori si traderii si zdruncinand increderea in infrastructura electronica de tranzactionare.

Presedintele Barack Obama a fost informat joi de blocarea pietei Nasdaq, iar presedintele Comisiei pentru valori mobiliare (SEC), Mary Jo White, va convoca o sedinta cu reprezentantii operatorilor bursieri pentru a stabili un plan pentru consolidarea sistemelor de tranzactionare.

"Timp de trei ore, nicio persoana din lume nu a putut tranzactiona vreo actiune listata pe Nasdaq. Este inacceptabil, in special pentru ca a fost vorba de ceva foarte simplu", comenteaza directorul general al traderului Tradeworx, din New Jersey.

Frecventa incidentelor de acest tip a crescut puternic in ultimii ani, odata cu fragmentarea pietei de capital din SUA, unde tranzactiile pot fi efectuate utilizand peste 50 de platforme electronice care pot fi accesate din intreaga lume.

Nasdaq a fost criticata anul trecut pentru problemele aparute in timpul listarii Facebook la bursa, cand unele ordine de vanzare sau cumparare au intarziat chiar si trei ore. Nasdaq OMX a platit o sanctiune de 10 milioane de dolari pentru a stinge o investigatie a SEC, dupa ce autoritatea a constatat ca sistemele operatorului nu functionau in bune conditii, iar procesul decizional a fost deficitar.

Desi suspendarea tranzactiilor in timpul sedintei de joi a fost neplacuta si a reaprins temerile privind vulnerabilitatea sistemelor electronice, investitorii au laudat decizia Nasdaq de a intrerupe activitatea inainte de a se crea o situatie de panica.

Actiunile operatorului Nasdaq, afectate de asemenea de eroare, au inchis in scadere cu 3,4% la New York, dar afiseaza un castig de 22% de la inceputul anului.

Indicele Nasdaq Composite, care a inregistrat variatie zero in perioada de suspendare, a inchis in urcare cu 1,1%. Indicele Nasdaq 100, care masoara cele mai mari companii de pe bursa, a avansat cu 1%.

Intreruperea sedintei de joi a condus la inregistrarea celui mai scazut rulaj zilnic din ultimii 5 ani pe bursele americane, cu 30% sub media ultimelor trei luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri