Investitorii pesimisti, care au anticipat o scadere a pietelor in acest an si au vandut short actiuni, trec in 2013 prin cel mai greu an din ultimul deceniu. In Romania, lipsa aproape completa a tranzactiilor short i-a ferit pe investitori de pierderile inregistrate pe plan extern.
Tranzactiile short, sau vanzarile in lipsa, presupun ca un investitor sa vanda actiuni pe care nu le are in portofoliu. Acesta trebuie sa le imprumute mai intai si abia apoi sa faca tranzactia. El mizeaza astfel pe faptul ca pretul va scadea si le va putea rascumpara mai ieftin pentru a le inapoia proprietarului.

O analiza a Wall Street Journal arata ca primele 100 de actiuni din indicele Russell 3000 (care urmareste evolutia celor mai mari 3.000 de companii din SUA) pentru care au fost inregistrate cele mai multe tranzactii short nu doar ca sunt pe plus in acest an, ci si depasesc randamentul mediu generat de indice. Actiunile vandute short crescusera in medie cu 33,8% pana la data de 16 august, fata de un castig de 18,3% inregistrat pers ansamblu de toate actiunile din indice.

„Daca ar fi sa ne uitam doar la pozitiile long (n.red. pariurile pe cresterea actiunilor) ale fondurilor de hedging, am vedea performante excelente. In schimb, pe partea short investitorii sunt omorati”, spune Greg Dowling, reprezentant al companiei americane de investii Fund Evaluation Group.

Zece actiuni pot fi vandute in lipsa pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), printre care cele ale BRD, Petrom sau Fondul Proprietatea. Tranzactiile sunt insa practic inexistente din lipsa lichiditatii si a unei contraparti. Acelasi lucru este valabil si in cazul contractelor futures care au activ suport actiuni listate pe BVB si care sunt tranzactionate pe Bursa din Sibiu.

„In Romania cand esti pesimist nu prea ai ce face decat sa stai departe de piata, din cauza ca optiunile de short selling sunt extrem de limitate. Din acest motiv investitorii romanii nu au pierdut efectiv bani din cauza cresterilor din acest an asa cum am vazut pe plan extern. Se poate spune doar ca ‚au pierdut’ cei care au stat departe de piata”, mentioneaza Mihai Muresian, director de tranzactionare in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.

BET, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, a urcat cu 15,4% in acest an. Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) si producatorul de materiale de constructii Prefab (PREH) au avut cele mai bune evolutii, actiunile celor doua companii crescand cu 69%, respectiv 61%. Titlurile Fondul Proprietatea (FP), cele mai tranzactionate din piata locala, sunt in crestere cu 22,7% in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri