Bursele din intreaga lume au fost lovite, investitorii s-au grabit sa isi retraga banii din actiuni, pretul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din ultima jumatate de an, in vreme ce aurul a redevenit un refugiu universal - asa arata tabloul pietelor financiare din ultimele trei zile, dupa ce SUA si tarile aliate au anuntat ca iau in calcul o posibila interventie militara in Siria. Ce consecinte va avea conflictul asupra peisajului financiar in urmatoarele saptamani?
Barack Obama, presedintele SUA, se consulta in prezent cu aliatii si Congresul american cu privire la situatia din Siria. Premierul britanic David Cameron a declarat ca atacurile cu arme chimice lansate saptamana trecuta de regimul condus de presedintele sirian Bashar al-Assad sunt “ingrozitoare”, oficialul adaugand totodata ca “nu putem permite asa ceva”.

Analistii si investitorii dau aproape sigur o interventie militara in Siria, motiv pentru care aproape toate instrumentele financiare au fost afectate in ultimele zile.

Caruntu, BCR: Siria nu este cauza, ci mai degraba pretextul scaderii pietelor de capital



Actiunile de pe Bursa de la Bucuresti au scazut trei zile la rand, per ansamblu cu 2,5%. Situatia este insa departe de a fi dramatica, mai ales comparata cu cea din alte piete de capital. In Dubai si Arabia Saudita, de exemplu, principalii indici au scazut cu 7%, respectiv cu 3% intr-o singura zi.

“Conflictul din Siria este un episod scurt, emotional, care va trece destul de repede. Ma indoiesc ca vom ajunge la panica in adevaratul sens al cuvantului, sau ca vom avea un trend negativ de durata cauzat de aceasta interventie militara. Sa nu uitam ca multe burse si actiuni sunt oricum la maximele istorice, asa ca acest eveniment este mai degraba pretextul decat cauza acestor corectii”, a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.
Ma indoiesc ca vom ajunge la panica in adevaratul sens al cuvantului, sau ca vom avea un trend negativ de durata

Acesta subliniaza ca un eventual anunt al Rezervei Federale americane (FED) privind reducerea si chiar oprirea achizitiilor de titluri de stat, masura care a stimulat economia SUA in ultimii ani, ar avea un impact mult mai puternic asupra pietelor in comparatie cu stirile din Siria.
“Normal ca nu te simti prea bine cand ai actiuni, acestea sunt la nivel maxim, iar in Golf se anunta un conflict international. Totusi, anuntul FED de saptamana viitoare va conta mai mult pentru investitori. De asemenea, dinamica profitului marilor companii europene si stabilizarea somajului in SUA sunt elementele fundamentale care vor conta cu adevart in urmatoarele luni”, comenteaza analistul.

Aurul, dolarul si yenul, castigatorii conflictului din Siria



Reactia pietelor dupa prima zi neoficiala de razboi indica un grad ridicat de risc, se arata intr-o analiza Admiral Markets, companie prezenta in Romania, specializata in servicii de intermediere pe piata valutara.

„Castigatorul detasat al zilei este yen-ul japonez, urmat de francul elvetian si dolarul american. In mod traditional, acestea sunt valute de refugiu si aprecierea lor indica instabilitate politica, panica globala si criza de lichiditate. La polul opus, valutele cu dobanzi mari si cele emergente au fost vandute masiv. Acest flux de capital nu este favorabil Romaniei si in cazul in care conflictul se va amplifica, leul risca deprecieri importante fata de euro, franc si dolar”, considera analistii Admiral Markets.

Un conflict in Siria risca sa destabilizeze intreaga regiune araba, cu efecte dezastruoase asupra barilului de petrol. In cazul in care o tara producatoare de petrol ar fi antrenata in conflict si liniile maritime ar fi blocate, pretul ar creste spectaculos, spune analistii.

„Petrolul a atins maximul ultimilor 2 ani, ajungand la 112 USD/baril, dupa un avans de 6 USD in ultimele 2 zile. In aceste conditii, aurul negru ar putea testa maximele din 2008, cand cotatia a crescut spectaculos spre 150 USD”, se mentioneaza intr-un raport al Admiral Markets.

Metalele pretioase profita de panica globala si slabiciunile din piata bondurilor si a valutelor, fiind vazute in aceste conditii ca un refugiu suprem. Uncia de aur a revenit la 1.400 dolari, iar argintul la 25 dolari, dupa un avans de aproximativ 20% in ultimele saptamani, anticipand problemele si pericolul.

ING: Efecte secundare in Romania - pretul benzinei ar putea creste


Cresterea puternica a preturilor petrolului in ultimele zile ar putea conduce la majorarea preturilor carburantilor in Romania, probabil cu 2,5%, la aproximativ 6,15 lei/litru.

"Un alt efect al incertitudinlor recente din Orientul Mijlociu a fost o crestere de aproape 5% a pretului petrolului in cursul ultimelor doua zile, care prezinta riscuri si pentru pretul benzinei in Romania. Conform estimarilor noastre, variatiile pretului global al petrolului se transfera in proportie de aproximativ 50% in preturile benzinei la pompa, astfel ca ajustarea automata in urma evolutiilor recente s-ar traduce printr-o crestere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/litru la aproximativ 6,15 lei/litru", se arata intr-o analiza a ING Bank.

Avand in vedere ponderea de aproximativ 8% a carburantilor in cosul de consum, presiunile de pe piata energiei ar putea influenta semnificativ inflatia, noteaza analistii bancii.

Pretul petrolului a atins miercuri dimineata cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, in urcare puternica in ultimele zile, din cauza temerilor ca situatia tensionata din Siria s-ar putea extinde si ar putea perturba livrarile de titei din Orientul Mijlociu.

Sursa infografic:
Trust.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri