Bursa a crescut cu 0,33%, insa atentia jucatorilor si brokerilor a fost concentrata cu precadere pe oferta Nuclearelectrica, deoarece miercuri a fost ultima zi in care micii investitori au mai putut plasa ordine pentru care sa beneficieze de discount de 8% la pretul stabilit la finalul operatiunii.

Piata a deschis ziua in stagnare, iar in jurul orei 10:30 a trecut pentru scurt timp pe verde, pentru ca apoi sa intre pe scadere usoara. Indicii au revenit pe crestere doar in ultimele doua ore de tranzactionare, insa rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, scrie Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in urcare cu 0,37%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,21% sub nivelul de marti.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,23%.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,56%, in timp ce indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,54% peste ziua precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Piata a fost marcata de apatie si miercuri, intrucat cei mai multi investitori subscriu la oferta publica initiala lansata de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursa. Fiind ultima zi in care ordinele plasate beneficiau de un discount de 8% din pretul final al ofertei, multi investitori mici "s-au inghesuit" pentru a beneficia de aceasta reducere, si-au sunat brokerii si au plasat ordine de subscriere la Nuclearelectrica.

Astfel, cei mai multi brokeri au fost ocupati cu subscrierile la Nuclearelectrica si mai putin cu tranzactiile la bursa.

"Cam bagam (ordine - n.r.) si telefoane la greu", "Sunt dintr-un telefon in altul", "Este nebunie cu subscrierile. Se inghesuie lumea sa prinda discountul de 8%" au fost cateva dintre raspunsurile brokerilor intrebati despre cum decurg subscrierile.

Oferta Nuclearelectrica a inceput luni si a atras in special atentia micilor investitori, prin discountul de 8% acordat pentru subscrierile realizate in primele trei zile.

Pana miercuri la ora 17:00 pe transa micilor investitori au fost plasate in sistemul Bursei ordine de subscriere pentru un volum de 5,3 ori mai mare de actiuni decat sunt disponibile pe aceast segment. Astfel transa micilor investitori a fost suprasubscrisa de 5,3 ori, iar sumele plasate odata cu ordinele de subscriere au fost de 203,8 milioane lei (45,6 milioane euro).

Pe de alta parte, tranzactiile cu actiuni realizate pe bursa in aceasta saptamana au insumat 48,6 milioane lei (10,8 milioane euro). Din aceasta suma, mai mult de jumatate a reprezentat rulajul de miercuri, de 27,9 milioane lei (6,2 milioane euro).

"Investitorii sunt focusati in momentul de fata pe oferta Nuclearelectrica, fapt ce determina o lichiditate extrem de slaba in piata. Cred ca o crestere a volumelor este posibila abia dupa data alocarii (23 septembrie). Pana in acest moment, gradul de subscriere pe transa investitorilor mici a depasit 537%, interesul investitorilor de pe aceasta transa fiind mai mare decat la oferta secundara de la Transgaz din aceasta primavara. Tinand cont de faptul ca avem o suprasubscriere semnificativa pe transa mica, banii ramasi la inchiderea ofertei ar putea produce o crestere a lichiditatii in piata si, totodata, o presiune la cumparare", a declarat pentru Mediafax Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Micii investitori pot subscrie actiuni Nuclearelectrica doar la 15 lei/actiune si beneficiaza de un discount de 8% (daca subscriu in primele trei zile) si de 3% (daca subscriu din a patra zi) din pretul care va fi stabilit la final, in functie de subscrierile investitorilor institutionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu intre 100 si 15.000 de actiuni, in timp ce investitorii de retail care plaseaza ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri si investitorii institutionali vor plati pretul stabilit la finalul ofertei.

Oferta este structurata in trei transe, din care cea mai mare (85% din actiuni) este destinata investitorilor institutionali si in functie de subscrierile lor va fi determinat si pretul la care vor fi vandute actiunile. Investitorii institutionali vor putea subscrie la orice pret din intervalul 11,2 si 15 lei/titlu, insa ordinele plasate de acestia nu sunt publice.

Pe transa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de minim 15.001 de titluri), pana miercuri la ora 17:00 au fost plasate ordine pentru actiuni reprezentand 30% din titlurile de pe acest segment. Pe transa investitorilor mari de retail sunt disponibile titluri reprezentand 5% din oferta totala.

Investitorii au tranzactionat miercuri pe bursa actiuni de 27,9 milioane lei (6,2 milioane euro), fata de numai 16 milioane lei (3,5 milioane euro) in ziua precedenta. Totusi, aproape 90% din lichiditatea de miercuri a fost sigurata de transferuri cu actiunile

Fondului Proprietatea (22,2 milioane lei) si OMV Petrom (2,3 milioane lei).
Cotatia titlurilor Fondului Proprietatea a crescut cu 1,47%, la 0,6915 lei, si se apropie din nou de pragul psihologic de 0,7 lei.

In acelasi timp, actiunile OMV Petrom au scazut cu 1,15%, la 0,431 lei.

"Lichiditatea redusa lasa loc unei volatilitati ridicate, justificand astfel si evolutia contradictorie a titlurilor OMV Petrom si Fondului Proprietatea. Spre finalul sedintei, tranzactiile cu actiuni FP s-au intensificat, ridicand rulajul pietei. Preturile actiunilor pot avea in aceste zile miscari bruste, in general determinate de cei care au nevoie de sume de bani suplimentare pentru a subscrie in cadrul IPO Nuclearelectrica", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 60.000 de lei, fata de 331.000 de lei in sedinta de marti.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in scadere cu pana la 0,2%, in timp ce piata de la Frankfurt avansa cu 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri