Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,3%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP) au asigurat aproape doua treimi din rulajul de doar 12 milioane lei, scrie Mediafax.

Piata a fost pe rosu inca din primele minute si a inregistrat fluctuatii usoare pana la mijlocul sedintei. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins in jurul orei 11:30, cand piata a fost cu 0,73% sub inchiderea de joi.

"Volumele sunt mici pentru ca nu este volatilitate mare. Ele pot creste daca piata se duce cateva procente intr-un sens sau altul. Spre exemplu, avem actiunile Bancii Comerciale Carpatica, care odata trecute de pretul de 0,06 lei au urcat cu 6% pe volume de patru-cinci ori mai mari decat de obicei. La fel se poate intampla pe orcare dintre titluri. Multi investitori asteapta linia de trend imprimata de un institutional sau un grup mai hotarat de investitori de retail. Se vede destul de clar ca pe ansamblu piata nu are trend. Pe de o parte nu are forta sa se duca in sus dupa indicatorii pietelor internationale (inca nu sunt intrari semnificative de capital pe piata, cu exceptia ofertei de la Nuclearelectrica), pe de alta parte nici nu se vinde pentru ca plasamentele ulterioare sunt destul de limitate", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

La finalul sedintei, actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) erau in urcare cu 6,17%, la 0,0637 lei. Volumul de titluri transferate a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape sase luni. Prin de operatiuni au fost tranzactionate 0,35% din actiunile bancii, pentru 687.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a ramas la acelasi nivel cu cel de la inchiderea de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut nesemnificativ, cu 0,09%.

In acelasi timp, indicele BET-XT s-a plasat cu 0,28% sub inchiderea de joi, iar indicele BET-BK a coborat cu doar 0,15%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), de aproape patru ori mai putin decat in sedinta de joi, cand transferurile au insumat 43,4 milioane lei (9,7 milioane euro).

Dragolea crede ca volumele de tranzactionare vor creste in zilele urmatoare, pe masura ce investitorii vor primi inapoi banii blocati in prezent ordinele de subscriere de la oferta derulata de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursa.

"Acolo sunt bani seriosi care vor reintra macar partial in piata dupa alocarea actiunilor Nuclearelectrica", a adaugat brokerul.

Volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea sedintelor bursiere din ultimele doua saptamani, in conditiile in care investitorii au plasat sume ridicate odata cu ordinele de subscriere la oferta Nuclearelectrica. Oferta a inceput pe 9 septembrie si s-a incheiat vineri. Rezultatele ofertei urmeaza sa fie anuntate luni, dupa ce se va stabili pretul la care va fi vandut pachetul de 10% din actiunile companiei.

Compania de stat Nuclearelectrica vrea sa atraga fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,2 - 82,8 milioane euro).

Investitorii de retail (15% din oferta) au subscris la pretul maxim din oferta, de 15 lei/actiune, in timp ce investitorii institutionali (85% din actiuni) au putut plasa ordine oriunde in intervalul de pret 11,2 lei - 15 lei. Preturile de vanzare depind de subscrierile investitorilor institutionali, in timp ce pentru micii investitori se aplica discounturi de 8% si, respectiv, 3%, in functie de perioada in care au plasat ordinele.

Pe transa micilor investitori (cu subscrieri intre 100 si 15.000 de actiuni) au fost plasate ordine in valoare cumulata de 214,8 milioane lei (48,2 milioane euro), volumul de actiuni cerute depasind de 5,6 ori titlurile existente pe acest segment. Pe aceasta transa sunt disponibile 10% din actiunile din oferta, iar pentru ordinele plasate in primele zile se acorda un discount de 8% din pretul final. Ordinele plasate pe aceasta transa incepand cu a patra zi au un discount de 3%.

Avand in vedere gradul ridicat de suprasubscriere, investitorii care au subscris pe aceasta transa ar putea primi fiecare 17% - 18% din titlurile pentru care a plasat ordine.

Transa mare (cu subscrieri de peste 15.000 de actiuni) a fost suprasubscrisa de 2,3 ori, sumele plasate de acesti investitori cumuland 44 milioane lei (9,9 milioane euro). Investitorilor care au subscris pe acest segment le sunt alocate 5% din titlurile din oferta.

Potrivit unor surse din piata de capital, oferta este suprasubscrisa si pe transa investitorilor institutionali.

Daca toate actiunile vor fi vandute la pretul minim cerut, iar micii investitori vor cumpara titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma sa fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Daca va fi stabilit pretul maxim, de 15 lei, si micii investitori vor avea acelasi discount, de 8%, oferta va depasi 377 milioane lei (85 milioane euro).

In sedinta bursiera de vineri, actiunile Fondului Proprietatea si titlurile OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu transferuri de 3,8 milioane lei si, respectiv, de 3,6 milioane lei. Actiunile celor doua companii au asigurat aproape doua treimi din rulajul pietei.

Titlurile FP au scazut cu 0,35%, la 0,7175 lei, in timp ce actiunile OMV Petrom au coborat cu 1,15%, la 0,43 lei. Titlurile Fondului Proprietatea s-au indepartat usor fata de noul record atins joi, de 0,72 lei/actiune.

In aceasta saptamana, indicele general al BVB, BET-C, a fluctuat usor, astfel ca la finalul sedintei de vineri era in imediata apropiere a nivelului de vinerea trecuta. Indicele este cu 1,1% peste nivelul din luna august si cu 10,6% peste cel de la finalul anului trecut.

Variatii foarte usoare au inregistrat in aceasta saptamana si indicii BET si BET-FI, care au urcat cu 0,3% si, respectiv, cu 0,6%. Astfel, indicele BET este cu 1,12% mai sus decat la sfarsitul lunii august, iar BET-FI este pe plus cu 4,23%.

Totodata, indicele BET este cu 13,9% peste nivelul de anul trecut, iar BET-FI este in urcare cu 4,13%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat vineri actiuni de 98.000 de lei, fata de 185.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu pana la 0,2%, in timp ce piata de la Paris era in crestere cu aproape 0,1%. Investitorii sunt precauti inaintea alegerilor federale din Germania, programate duminica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri