Bursa a crescut cu 0,97%, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare si unde actiunile OMV Petrom (SNP) si Banca Comerciala Carpatica (BCC) au urcat cu 4,21% si, respectiv, cu 7,54%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 1,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,85% peste cel de la finalul sedintei de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a ramas la nivelul de vineri.
In acelasi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,81%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,68% peste sesiunea anterioara.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La fel ca in sedintele precedente, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, tranzactii de peste 100.000 de lei fiind inregistrate de titluri emise de doar 12 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Volumele reduse de tranzactionare i-au determinat pe unii investitori sa plateasca preturi din ce in ce mai mari pentru a cumpara actiunile vizate, astfel ca titluri precum OMV Petrom au urcat in a doua parte a zilei chiar cu 4,3%.

La finalul sedintei, titlurile OMV Petrom au fost cotate la 0,4481 lei, cu 4,21% peste sesiunea precedenta. Cu aceste actiuni au fost realizate 201 transferuri, in valoare cumulata de 3,6 milioane lei.

Fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au reinceput, saptamana trecuta, sa cumpere actiuni OMV Petrom.

Titlurile Fondului Proprietatea au atins in a doua parte a zilei un nou record istoric, de 0,727 lei, si au incheiat sedinta la 0,722 lei, pret cu 0,63% peste cel de vineri. Operatiunile cu aceste actiuni au insumat 5,1 milioane lei.

"Atat actiunile FP, cat si OMV Petrom au avut contributii importante la cresterile de astazi. Daca la FP explicatia ar veni din finalizarea cu succes a ofertei Nuclearelectrica, la OMV Petrom cred ca este o problema de lichiditate si nu cred ca in sedintele urmatoare aceste cresteri pot fi sustinute", a declarat pentru Mediafax Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu 7,54%, la 0,0685 lei, mentinandu-se pe linia ascendenta din precedentele doua sedinte, cand au urcat cu peste 9%. Astfel, actiunile bancii au urcat in trei sedinte cu 17,3% si sunt tranzactionate la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Evolutia de luni a venit pe un rulaj de 398.000 de lei, rezultat din 284 de transferuri.

Fata de inchiderea de miercuri, capitalizarea bursiera a bancii a crescut cu aproape 31,8 milioane lei (7,2 milioane euro), la 215,5 milioane lei (48,2 milioane euro).

"Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au avut o evolutie laterala (cu fluctuatii reduse - n.r.) in ultimii ani. De la jumatatea lunii august, insa, au inceput sa apara si volumele, semn ca investitorii incep sa priveasca si catre actiuni mai putin lichide, care pana acum au stat intr-un con de umbra. Momentan, evolutia acestor actiuni pare una pur speculativa, dar nu este exclus ca zilele urmatoare sa apara si o stire mai importanta", afirmat brokerul.

Lichiditatea pietei abia a ajuns la 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro), suma cu 9% peste rulajul de vineri, de doar 12 milioane lei (2,7 milioane euro).

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au scazut cu 3,9%, la 0,1682 lei, in urma anuntarii pretului din oferta publica pe care omul de afaceri Gheorghe Iaciu o va lansa pentru preluarea integrala a companiei. Iaciu propune celorlalti actionari ai Impact un pret de 0,16 lei/actiune, cu 8,6% sub ultima cotatie de vineri, de 0,175 lei/titlu. El detine 38,05% din actiunile Impact, iar pentru pachetul pe care nu il detine este dispus sa plateasca 19,6 milioane lei (4,3 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 454.000 de lei, fata de 98.000 de lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri