Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a identificat probleme in urma finalizarii verificarilor efectuate la fondurile de pensii administrate privat in privinta actiunilor din portofoliu, iar detinerile acestora sunt in siguranta, a anuntat institutia.

"ASF doreste sa informeze publicul ca verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu s-au incheiat si nu au fost identificate probleme. Din verificarile facute in perioada 20-23 septembrie, atat de catre administrator, cat si de catre ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor. Demersul a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in intervalul 13-19 septembrie, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie", se arata intr-un comunicat al ASF remis Mediafax.

ASF a oprit vineri, 20 septembrie, si luni, 23 septembrie, fondurile de pensii administrate privat de la tranzactionarea cu actiuni pe bursa, pentru a verifica siguranta actiunilor din portofolii.

Decizia ASF a a venit dupa aparitia in presa a unor informatii despre furtul de actiuni in valoare de aproximativ 200.000 de euro din contul sefei misiunii International Finance Corporation (IFC) din Romania, Ana Maria Mihaescu.

"Verificarile efectuate de ASF au fost preventive si au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare", se mai spune in comunicat.

Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), arhitectura sistemului de pensii private contine mai multe mecanisme de siguranta, aplicate in practica curenta de catre administratorii fondurilor de pensii si de catre depozitari, pentru protejarea activelor participantilor.

"Toate aceste mecanisme fac sistemul sigur si impenetrabil, practic nu exista brese de siguranta, banii fondurilor de pensii sunt administrati responsabil, eficient si transparent. Toate acestea au fost confirmate acum, inca o data, de controlul inopinat al ASF, in urma stoparii timp de doua zile a tranzactionarii de actiuni de catre fondurile de pensii private. Dupa cum controlul ASF a demonstrat, detinerile de actiuni ale fondurilor de pensii, implicit banii celor peste sase milioane de participanti la sistemul de pensii private (Pilonul II obligatoriu si Pilonul III facultativ), sunt in totala siguranta", se arata intr-un comunicat al APAPR.

Potrivit legislatiei, toate decontarile fondurilor de pensii se efectueaza prin banca depozitara si nu prin societati de brokeraj.
Administratorii fondurilor si bancile depozitare sunt institutii autorizate si reglementate, ce detin reguli interne si proceduri de guvernanta corporativa care inlatura riscul ca persoane neautorizate sa poata tranzactiona in numele fondurilor de pensii sau sa aiba acces la detinerile acestora, se mai spune in comunicatul APAPR.

La finele lunii iulie, Pilonul II avea 5,93 milioane de clienti si active de 11,96 miliarde lei.

Pe Pilonul III, activele au ajuns 711,1 milioane lei care apartin unui numar de 303.364 participanti.
Plasamentele in actiuni de pe Pilonul II si Pilonul III reprezentau aproximativ 11% din activele cumulate ale acestor fonduri.
Fondurile de pe Pilonul II au 10,84% din active in actiuni (1,3 miliarde lei), iar actiunile din portofoliile fondurilor de pe Pilonul III sunt de 103,7 milioane de lei (14,56% din active).

Cele mai mari plasamente ale fondurilor de pensii de pe cei doi piloni sunt in titluri de stat, 72,89% (8,72 miliarde lei) in cazul Pilonului II si 66,68% (475 milioane lei) pe Pilonul III.

Fondurile de pensii sunt unii dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital din Romania, iar plasamentele sunt pe termen lung.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri