Bursa a crescut nesemnificativ, cu 0,12%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins in primele minute un nou maxim istoric, iar la inchidere au fost in urcare cu 1,63%, evolutia fiind sustinuta de intentia administratorului Fondului de accelerare a programului de rascumparare, scrie Mediafax.

Actiunile FP au incheiat sedinta in crestere cu 1,63%, la 0,7495 lei, dupa ce miercuri au urcat cu 2%, in urma anuntului administratorului Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, privind intentia de sa accelerare a programului de rascumparare prin lansarea unei oferte de cumparare care vizeaza un pachet reprezentand 4,35% din titlurile Fondului.

In prima jumatate de ora a sedintei de joi unele tranzactii au fost realizate la 0,7635 lei/actiune, pretul reprezentand un nou maxim istoric pentru titlurile FP. Investitorii au transferat, joi, actiuni Fondul Proprietatea de 14,2 milioane lei, din care 1,3 milioane lei reprezinta valoarea unui deal.

"Actiunea Fondului Proprietatea a crescut vizibil in prima parte a zilei in contextul buy-back-ului accelerat (ofertei de cumparare - n.r.) anuntat de Templeton. De maxima importanta pentru evolutia viitoare a actiunii vor fi detaliile dinspre ASF, care in perioada urmatoare vor putea determina o volatilitate mai ridicata a pretului acestor titluri", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.
In ultimele patru sedinte pretul actiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 4,46%, ceea ce la nivelul capitalizarii bursiere a companiei inseamna un plus de 441 milioane lei (95,4 milioane euro). La finalul sedintei de joi, capitalizarea bursiera a Fondului a fost de aproape 10,327 miliarde lei (2,313 miliarde euro).

Raportat la cel mai recent pret de la Bursa al actiunilor Fondului, pachetul vizat in oferta de cumparare este evaluat la 449,7 milioane lei (100,7 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, indicel BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in crestere cu 0,16%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,72% peste nivelul de miercuri.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in stagnare.
In imediata apropiere a nivelurilor de miercuri au ramas si cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 31,1 milioane lei (7 milioane euro), cu 10% sub suma din sedinta de miercuri, de 34,4 milioane lei (7,7 milioane euro).

In timpul sedintei au fost inregistrate in sistemul Bursei rezultatele ofertei publice initiale prin care Nuclearelectrica (SNN) a vandut 10% din actiuni pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro). Inregistrarea rezultatelor ofertei a ridicat rulajul bursei la 313 milioane lei (70,1 milioane euro).

La finalul sedintei, tranzactii de peste 1 milion de lei au consemnat actiunile Fondului Proprietatea (14,2 milioane lei), SIF Banat-Crisana (5,2 milioane lei), Erste (3,3 milioane lei), SIF Transilvania (1,6 milioane lei), Banca Transilvania (1,1 milioane lei) si Transgaz (1,5 milioane lei, din care un deal de aproape 1,4 milioane lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si BRD (BRD) au coborat cu 0,21% si, respectiv, cu 0,65%, dupa ce in a doua parte a sedintei de miercuri in piata au fost plasate mai multe ordine de cumparare pentru titlurilor celor doua banci si preturile au urcat cu cate 3,8%.
Pe rosu au incheiat ziua si titlurile OMV Petrom (SNP), care au scazut cu 0,24%, dupa ce in sedinta precedenta au avansat cu 1,7%.

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au scazut cu 2,74%, dupa ce in precedentele sedinte au inregistrat o volatilitate ridicata, iar volumele de tranzactionare au fost mai mari decat de obicei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,3 milioane de lei, fata de numai 127.000 de lei in sedinta precedenta. Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pietei a venit din transferuri cu actiunile Agrana Romania (BETA), de 982.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in stagnare, iar piata de la Londra era in crestere cu 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri