Litigii, dispute intre actionari si in unele cazuri fraude in care pagubitii incearca ani la rand sa isi recupereze banii apeland la instantele de judecata – sunt elemente nu tocmai placute, dar specifice oricarei piete de capital din lume. Cu ce este diferita Romania? Cu magistratii care pot ajunge sa ia decizii in dosare de milioane de euro, fara a avea nici macar notiunile elementare despre tranzactiile cu actiuni sau derivate.

Problema nu este una tocmai noua, insa devine tot mai evidenta atunci cand in piata apar dosare importante de a caror rezolvare este responsabila Justitia romana.

“Avand in vedere si incarcarea instantelor cu dosare, este foarte greu pentru un magistrat sa aprofundeze regulile de Drept aplicabile pietei de capital, o ramura foarte complexa de altfel. In SUA sau Marea Britanie, de exemplu, dosarele legate de piata de capital sunt repartizate judecatorilor care au un background in domeniu, pentru ca acolo exista un sistem care impune intrarea in magistratura dupa o practica substantiala in avocatura sau domenii conexe”, mentioneaza Cristian Dutescu, partener in cadrul casei de avocatura Dutescu si Asociatii.

In Romania insa, un absolvent al Facultatii de Drept poate sa ajunga intr-o functie de judecator pana la varsta de 30 de ani si in acelasi timp poate ajunge sa ia decizii in dosare ce tin de piata de capital. Aceasta situatie are loc deoarece in tara functioneaza principiul repartizarii aleatorie a dosarelor, ce are ca scop eliminarea coruptiei.

Am avut clienti care au evitat sa initieze procese in Romania, desi aveau toate motivele sa o faca, tocmai din cauza ca nu au incredere in sistemul de justitie

“Trebuie sa se acorde o importanta mai mare rolului pe care magistratul il are in dosare. Am inceput un demers prin intermediul caruia vrem sa contribuim la dezvoltarea unor judecatori specializati in piata de capital, pentru ca deocamdata acestia lipsesc cu desavarsire.Finalitatea ar trebui sa fie infiintarea unui complet de judecatori specializat in piata de capital”, spune Cristian Dutescu, care este si presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital (OPPC).

Organizatia si Institutul National al Magistraturii vor organiza pe 2 octombrie primul eveniment dedicat judecatorilor si procurorilor, in cadrul caruia vor fi dezbatute aspecte ale aplicarii dreptului pietei de capital.

“Propunerea noastra a fost dezbatuta in Consiliul Stiintific National al Magistraturii si a fost aprobata in programa de pregatire continua a magistratilor. Este un prim pas in formarea acestui corp. Eu nu spun sa existe judecatori care sa se ocupe doar de dosarele ce tin de bursa, ar fi aberant, insa nu se poate sa avem magistrati care judeca dosare ce tin de tranzactii, dar care nu stiu ce presupun acestea”, afirma Dutescu.

Avocatul subliniaza ca lipsa unui corp specializat a afecat negativ piata de capital romaneasca si la capitolul atragerii investitorilor straini.

“Increderea in justitie este unul dintre factorii importanti care stau la baza investitiei in piata de capital. Am avut clienti care au evitat sa initieze procese in Romania, desi aveau toate motivele sa o faca, tocmai din cauza ca nu au incredere in sistemul de justitie”, spune avocatul.

In ultimii ani firma de avocatura Dutescu si Asociatii a reprezentat mai multi investitori straini in piata romaneasca, grupul american Firebird fiind printre cei mai cunoscuti.

“Fondurile straine incep sa isi reduca activitatea in Romania sau sa se concentreze doar pe actiunile lichide din piata, pentru a evita problemele juridice. Firebird este de exemplu blocat acum in Oltchim si asteapta iesire din insolventa fara sa poata face nimic”.

Imbunatatirea nivelului de cunostinte cu privire la piata de capital ale magistratilor ramane insa doar primul pas pana la perfectionarea sistemului, avand in vedere ca nimeni nu poate garanta ca dosarele specifice bursei vor ajunge pe masa judecatorilor competenti.

“Sistemul de repartizare aleatorie impiedica acest lucru, intr-adevar. Este o problema. Legislatia va trebui sa fie schimbata, insa momentan nu putem cere ca dosarele sa ajunga la complete specializate din moment ce nu avem aceste complete”, a concluzionat avocatul Cristian Dutescu.

Sursa foto: Arhivafoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri