Bursa a incheiat sedinta de vineri in stagnare si a ramas la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit un nou maxim istorc in primele minute de tranzactionare si, totodata, au asigurat peste 80% din rulaj, scrie Mediafax.

In precedentele patru sedinte indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 3,54%. La finalul sedintei de vineri, indicele a fost cu 4,66% peste nivelul din luna august si cu 14,5% peste cel de la finalul anului trecut.

Pe plus au incheiat saptamana si indicii BET si BET-FI, care au urcat cu 3,42% si, respectiv, cu 2,25%. Astfel, indicele BET este cu 4,58% mai sus decat la sfarsitul lunii august, iar BET-FI este pe plus cu 6,57%. Totodata, indicele BET este cu 17,8% peste nivelul de anul trecut, iar BET-FI este in urcare cu 6,5%.

Aceste cresteri au diminuat mult discount-ul intre activul net pe actiune al FP si pretul din piata al actiunilor. In prezent, discountul la care se tranzactioneaza actiunile FP este mai mic decat-ul discounturile la care sunt acum titlurile a patru dintre SIF-uri

In primele minute de tranzactionare de vineri, actiunile Fondului Proprietatea au urcat pana la un nou record de la listarea la Bursa, de 0,765 lei, iar pana la inchiderea pietei au fost transferate la preturi apropiate de noul maxim. La finalul sedintei, titlurile Fondului erau cotate la 0,7625 lei, pret cu 1,73% peste inchiderea de joi.

Pretul actiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 6,27% in aceasta saptamana, ceea ce la nivelul capitalizarii bursiere a companiei inseamna un plus de 620 milioane lei (137,2 milioane euro). La inchiderea sedintei de vineri, capitalizarea bursiera a Fondului a fost de 10,506 miliarde lei (2,355 miliarde euro).

Evolutia din ultimele zile a fost sustinuta de intentia administratorului Fondului de accelerare a programului de rascumparare, prin lansarea unei oferte de cumparare pentru un pachet reprezentand 4,35% din titlurile FP. Raportat la cel mai recent pret de la bursa, pachetul este evaluat la 457,5 milioane lei (102,6 milioane euro).

Un alt catalizator pentru cresterea actiunilor FP este propunerea anuntata joi seara de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, si distribuirea banilor catre actionari (cate 0,05 lei/actiune). Propunerea urmeaza sa fie discutata de actionari intr-o AGA programata pentru 22 noiembrie.

"Din ce se vede, in speranta prelungirii mandatului Franklin Templeton incearca sa-i imbuneze pe actionarii FP cu un dividend special si cu accelerarea programului de rascumparare. Acest dividend special si eventualul dividendul care va fi acordat la anul, in jur de 0,05 lei/actiune, impreuna cu oferta de rascumparare se pare ca au atras destul de multi investitori spre FP. Dar aceste cresteri au diminuat mult discount-ul intre activul net pe actiune al FP si pretul din piata al actiunilor. In prezent, discountul la care se tranzactioneaza actiunile FP este mai mic decat-ul discounturile la care sunt acum titlurile a patru dintre SIF-uri", a declarat Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-au plasat in imediata apropiere a nivelurilor de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat sedinta in crestere cu 0,59%.
In acelasi timp, indicele extins BET-XT a stagnat, iar indicele extins BET-BK a crescut nesemnificativ, cu 0,13%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Impact (IMP) au urcat cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, si au ajuns la pretul de 0,2012 lei. Operatiunile au insumat aproape 174.000 de lei. Evolutia a venit in conditiile in care cel mai mare actionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ar urma sa majoreze cu cel putin 8%, la 0,1735 lei/actiune, pretul din oferta de preluare pe care a lansat-o joi la dezvoltatorul imobiliar Impact, astfel ca pentru tot pachetul vizat in aceasta operatiune ar putea plati 21,2 milioane lei (4,7 milioane euro).
Pretul din oferta ar urma sa creasca intrucat Iaciu a cumparat joi, in ziua lansarii ofertei, actiuni Impact direct de la Bursa la un pret mai ridicat decat cel propus in oferta de preluare. Potrivit reglementarilor pietei de capital, investitorii care lanseaza oferta de preluare, iar in timpul acesteia cumpara direct din piata actiuni la un pret mai mare decat cel din oferta, trebuie sa ridice si pretul din oferta la un nivel cel putin egal celui la care au achizitionat titlurile la bursa.

"Se pare ca anuntul achizitiilor efectuate ieri Gheorghe Iaciu i-a cam determinat pe unii speculatori sa mizeze pe o majorare substantiala a pretului din oferta publica de preluare", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 29,2 milioane lei (6,5 milioane euro), cu 6% sub suma de joi, de 31,1 milioane lei (7 milioane euro).

Mai mult de 80% din lichiditatea de vineri a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, de 24,2 milioane lei, din care trei deal-uri de aproape 9,4 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,3 milioane lei, suma foarte apropiata de rulajul de joi.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri