Bursa a scazut cu 0,33%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric in primele minute ale sedintei, iar lichiditatea a fost ridicata la 211,6 milioane de lei de mai multe deal-uri, prin care cel mai probabil cateva fonduri straine au rebalansat portofoliile, scrie Mediafax.

La scurt timp dupa ora 11:30, in decurs de cateva minute au fost realizate mai multe deal-uri in valoare cumulata de 173 milioane lei (38,8 milioane euro).
Tranzactiile negociate au vizat 0,73% din actiunile Fondului Proprietatea (77 milioane lei - 17,3 milioane euro), 0,17% din titlurile OMV Petrom (42,6 milioane lei - 9,5 milioane euro), 0,78% din Transgaz (17,3 milioane lei - 3,8 milioane euro), 2,78% din SIF Muntenia (15,7 milioane lei - 3,5 milioane euro), 1,59% din SIF Oltenia (14,8 milioane lei - 3,3 milioane euro), 0,12% din Banca Transilvania (3,9 milioane lei - 875.000 de euro) si 0,24% din SIF Moldova (1,6 milioane lei - 359.000 de euro).

"Este posibil ca tranzactiile mai mari sa reprezinte o rebalansare/transfer de portofoliu intre fonduri straine administrate de aceeasi companie", a afirmat un broker.

Exceptand aceste transferuri, in timpul sedintei au mai fost efectuate deal-uri cu actiunile Fondul Proprietatea (10,2 milioane lei - 2,3 milioane euro), SIF Muntenia (500.000 de lei), Antibiotice Iasi (1,4 milioane lei) si BRD (225.000 de lei).

Tranzactiile cu actiuni au cumulat 211,6 milioane lei (47,4 milioane euro), cu mult peste rulajul de vineri, de 29,2 milioane lei (6,5 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de luni a fost asigurata de deal-urile realizate in jurul orei 11:30.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,39%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,33% sub sedinta precedenta.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,61%. Titlurile FP au scazut cu 0,33%, iar actiunile a patru dintre SIF-uri au coborat cu 0,62% - 1,55%, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana au stagnat.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a scazut cu 0,45%, iar indicele extins BET-BK cu 0,67%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In prima jumatate de ora, actiunile FP au continuat linia ascendenta din precedentele sedinte si au atins un nou maxim istoric, de 0,775 lei. Chiar in ultimele minute de tranzactionare, pretul acestor titluri a inceput sa scada si au incheiat ziua la 0,76 lei, cu 0,33% sub sedinta anterioara.
Operatiunile din piata principala cu aceste titluri au cumulat 17,2 milioane lei.

"Evolutia din ultimele sedinte este determinata de programul de rascumparare si posibilitatea lansarii unei oferte de cumparare anuntata miercuri de administrator. Toate acestea ar trebui sa sustina reducerea discountului la care se tranzactioneaza actiunile Fondului", a mai spus brokerul.

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anuntat miercuri ca vrea sa accelereze programul de rascumparare de actiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumparare pentru un pachet reprezentand 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent pret de la bursa, pachetul este evaluat la 456 milioane lei (102,2 milioane euro).

Un alt element de sustinere a cresterii actiunilor FP este anuntul facut joi de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, si distribuirea banilor catre actionari. Propunerea urmeaza sa fie discutata de actionari intr-o AGA programata pentru 22 noiembrie.

Actiunile Impact (IMP) au fost printre putinele care au incheiat ziua pe verde, avansand cu 0,94%, la 0,2031 lei. Pe parcursul sedintei, pretul a urcat din nou cu aproape 15%, pana la un maxim de 0,2310 lei. Maximul a fost atins in jurul orei 13:45.

Operatiunile realizate luni cu titlurile Impact au cumulat aproape 150.000 de lei.

Evolutia a venit dupa ce cel mai mare actionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ar urma sa majoreze la aproape 0,18 lei/actiune, pretul din oferta de preluare pe care a lansat-o joi la dezvoltatorul imobiliar Impact, astfel ca pentru tot pachetul vizat in aceasta operatiune ar putea plati 22 milioane lei (4,9 milioane euro).

Iaciu a cumparat actiuni Impact atat joi, cat si vineri, direct de la Bursa la un pret mai ridicat decat cel propus in oferta de preluare. Potrivit reglementarilor pietei de capital, investitorii care lanseaza oferta de preluare, iar in timpul acesteia cumpara direct din piata actiuni la un pret mai mare decat cel din oferta, trebuie sa ridice si pretul din oferta la un nivel cel putin egal celui la care au achizitionat titlurile la bursa.

In luna septembrie, piata a incheiat pe verde 11 din cele 21 de sedinte, astfel ca indicele general al BVB, BET-C, a urcat cu 4,3%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele este pe plus cu 14,11%.

In urcare au incheiat luna septembrie si indicii BET si BET-FI, cu 4,17% si, respectiv, cu 5,92%. Astfel, la finalul primelor noua luni, indicele BET este pe plus cu 17,33%, iar BET-FI cu 5,82%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat luni actiuni de 218.000 de lei, fata de 1,3 milioane lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri