Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,24%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost printre putinele titluri care au incheiat pe verde, iar rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, scrie Mediafax.

Piata a fluctuat usor pe rosu inca din primele minute, iar pe parcursul sedintei a revenit de cateva ori pe verde. Rulajele au revenit la niveluri reduse in cazul celor mai multe actiuni, transferuri de peste 100.000 de lei fiind inregistrate de titluri emise de 14 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in scadere cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,53% sub sedinta precedenta.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut nesemnificativ, cu 0,18%. Titlurile FP au crescut cu 0,72%, iar actiunile a patru dintre SIF-uri au coborat cu 0,42% - 1,06%, in timp ce titlurile SIF Muntenia au avansat nesemnificativ, cu 0,14%.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost printre putinele care au incheiat sedinta pe verde si au revenit spre recordul atins luni, de 0,775 lei. La finalul sedintei de marti, aceste titluri au fost cotate la 0,7655 lei, iar rulajul a fost de aproape 12 milioane lei.

"De cand FP a anuntat al doilea program de rascumparare s-a vazut o sustinere a cotatiei destul de eficienta, indicand de multe ori prezenta unui cumparator cu resurse. Faptul ca a aparut in peisaj si oferta de cumparare si mai nou intratul actionar Morgan Stanley va face ca evolutia acestei actiuni sa fie una dintre cele mai putin afectate de eventuale incertitudini de pe pietele externe", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni al Prime Transaction.

Morgan Stanley, cea mai mare banca dupa active din SUA, a anuntat marti dimineata ca detine cu putin peste 5% din actiunile Fondului Proprietatea. Raportarea a fost facuta intrucat banca a depasit pragul de 5% din actiuni la care trebuie notificata participatia. Anterior, Morgan Stanley avea 4,91% din titlurile Fondului. Banca este acum doilea mare actionar al Fondului Proprietatea, dupa fondul american de hedging Elliott Associates (peste 18% din actiuni).

Indicele extins BET-XT a incheiat sedinta de marti in scadere cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK cu 0,21%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat actiuni de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro). In sedinta precedenta, rulajul a fost ridicat la 211,6 milioane lei (47,4 milioane euro) de mai multe deal-uri, de 173 milioane lei (38,8 milioane euro), prin care brokerii cred ca o companie a rebalansat portofoliile unor fonduri pe care le administreaza.

"Foarte probabil a fost vorba de o balansare la nivelul investitorilor institutionali. Ramane de vazut daca aceste operatiuni au fost efectuate intre investitori romani si straini sau doar intre romani sau doar intre straini. O astfel de informatie ne-ar fi de folos pentru a ne face o idee daca piata este atractiva pentru straini sau din contra", a afirmat brokerul.

Un rulaj ridicat, de 5,9 milioane lei, au consemnat si actiunile Ropharma (RPH). Prin 39 de operatiuni au fost transferate titluri reprezentand 3,14% din capitalul social al distribuitorului de medicamente. La finalul sedintei, aceste actiuni erau in stagnare, la 0,37 lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 514.000 de lei, fata de 218.000 de lei in sedinta precedenta.

"In perioada imediat urmatoare, este de asteptat o volatilitate in crestere usoara determinata de incertitudinile din SUA, dar si a problemelor politice din Europa. In conditiile in care pe piata din Romania nu poate fi identificat un trend general, ci individual pe diverse actiuni, este viabil un scenariu al miscarilor mixte si de multe ori greu de anticipat. Situatia s-ar putea complica la nivelul pietelor mature si inevitabil si la noi, dar as zice ca o buna contributie isi va aduce si mass-media de profil din strainatate, care se va intrece in comentarii si titluri ultimative legate de economia mondiala, in special cea americana, insa spre finalul anului este posibil ca lucrurile sa revina pe o linie a normalitatii", a mai spus Barbulescu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu 0,5% si, respectiv, cu 0,7%, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri