De trei zile aproape jumatate din angajatii Guvernului SUA se afla in somaj tehnic din cauza lipsei unui acord in Congres privind bugetul american. Cu nu foarte mult timp in urma un asemenea blocaj ar fi generat panica in pietele financiare, insa dupa cinci ani de criza majoritatea investitorilor au ramas impasibili si chiar gasesc motive de optimism atunci cand analizeaza situatia din SUA.

Un raport al Erste Group adresat miercuri investitorilor, arata ca blocajul Guvernului SUA are toate sansele sa fie de scurta durata, efectele asupra pietelor financiare fiind limiate.

“Pietele raman in mare parte neimpresionate de situatia din Statele Unite. Este rezonabil sa presupunem ca blocajul va fi pe pe termen scurt. Mai mult decat atat, in piete se speculeaza ca Rezerva Federala americana (FED) ar putea sa amane reducerea injectiilor de lichiditate din piata, tocmai datorita neintelegerilor din Congres. Este o viziune riscanta, insa momentan acest lucru face ca pietele sa nu se prabuseasca”, spun analistii bancii austriece.

In piete se speculeaza ca Rezerva Federala americana (FED) ar putea sa amane reducerea injectiilor de lichiditate din piata, tocmai datorita neintelegerilor din Congres

In prezent, FED pompeaza lunar circa 85 mld. dolari in piata financiara americana achizitionand obligatiuni. Continuarea acestui program reprezinta un motiv de optimism pentru investitori.

Declaratiile reprezentantilor Erste par sa fie sustinute si de situatia din piata. Miercuri, majoritatea burselor din Europa inregistrau cresteri modeste sau se aflau in stagnare. Chiar si Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta cu o crestere minora, de 0,1%.

In ciuda faptului ca pietele financiare se lasa cu greu impresionate de criza politica din SUA, presedintele american Barack Obama a declarat ca acest lucru nu ar trebui sa se intample, problema fiind cat se poate de serioasa.

"Evident, sunt exasperat, deoarece aceasta criza este complet inutila. De data aceasta, Wall Street-ul ar trebui sa fie ingrijorat de ceea ce se intampla in Washington", a declarat Obama, intr-un interviu acordat CNBC.

Republicanii din Camera Reprezentantilor, care se opun reformei asigurarilor de sanatate promulgata de Obama, refuza sa voteze un buget care nu va suprima finantarea.

In lipsa unui acord asupra bugetului intre democrati si republicani, administratiile centrale ale Statelor Unite sunt partial inchise de marti dimineata, la ora Romaniei.

In aceste conditii, peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane se afla in concediu fortat fara plata.

Erste: Actiunile companiilor romanesti raman cele mai ieftine din Europa Centrala si de Est

Dincolo de riscurile care deriva din blocajul politic american, Europa Centrala si de Est (ECE) si pietele emergente arata destul de bine pentru investitori in prezent.

„Cresterea PIB si evolutia inflatiei sunt doua elemente care vorbesc clar in favoarea pietei financiare din Romania, care, in plus, mai are deschisa si optiunea de a reduce si mai mult dobanda cheie. Punctul slab al acestei tari este insa acela ca increderea consumatorilor inca nu a revenit. Evaluarile arata ca Romania este cea mai ieftina piata din regiune”, spun reprezentantii Erste.

Un sondaj realizat de institutul german ZEW in randul analistilor si specialistilor din domeniul financiar arata ca asteptarile acestora sunt cele mai pozitive in cazul Romaniei (vezi graficul atasat).

Mai mult, estimarile privind evolutia indicelui CEE NTX, care urmareste evolutia celor mai importante companii din regiune, au ajuns la un nivel de 81 de punte – cel mai mare nivel atins din 2007 si pana in prezent.

„Totusi, in viitor ramane de vazut ce impact vor avea asupra pietelor problemele globale, in special cele din SUA si Italia”, concluzioneaza analistii Erste.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri