La cinci ani de la inceputul crizei, in piata de brokeraj romaneasca este asteptata prima fuziune majora intre doua companii din domeniu. Broker Cluj (BRK), singura casa de brokeraj romaneasca listata pe Bursa de la Bucuresti (BVB), si BT Securities, firma de brokeraj controlata de Banca Transilvania, vor sa puna bazele celei mai mari firme de intermediere din Romania.

Broker Cluj a anuntat miercuri ca membrii Consiliului de Administratie analizeaza o posibila fuziune cu BT Securities. Fuziunea va presupune cel mai probabil infiintarea unei noi societati, in care cele doua companii vor avea detineri diferite. Ponderile exacte pe care Broker si BT Securities le vor avea in noua companie nu este clara, acesta fiind de altfel unul dintre principalele puncte de discutie in prezent.

Anuntul posibilei fuziuni a fost intampinat pozitiv pe Bursa, actiunile BRK urcand initial cu aproape 7%, dupa care s-au stabilizat la o crestere de 5% la sfarsitul zilei.

“Faptul ca ambele firme sunt din aceeasi zona (n.red. Transilvania) nu inseamna ca vrem sa ne concentram doar in regiune. Nu vrem sa fim un broker regional, scopul final al fuziunii este acela de a fi numarul unu in Romania”, a declarat Grigore Chis (foto), directorul general al Broker Cluj, care in perioada 2005 – 2009 a lucrat ca manager de portofoliu in cadrul BT Asset Management, companie din Grupul Financiar Banca Transilvania specializata in administrarea investitiilor.

Pana sa reuseasca sa ajunga pe primul loc in topul celor mai activi brokeri de pe BVB, cele doua companii vor trebui sa isi majoreze cota de piata, care in 2013 ajunge cumulat la 15,2%. Swiss Capital ocupa in prezent prima pozitie in topul brokerilor de pe Bursa, asa cum s-a intamplat de altfel atat in 2012, cat si in 2011. La sfarsitul primelor noua luni din acest an, Swiss Capital avea o cota de piata de 19,4%, urmata de Raiffeisen Capital&Investment cu 15,8%.

SSIF Broker a intermediat in primele noua luni tranzactii de 1,87 miliarde lei la Bursa de la Bucuresti, clasandu-se pe locul 4 in topul brokerilor, cu o cota de piata de 11,5%.

In acelasi timp, BT Securities a inregistrat un rulaj de 614,3 milioane lei la BVB si s-a plasat pe locul 6 in topul brokerilor, cu o cota de piata de 3,78%.

Rezultatele BT Securities si Broker in oglinda

Daca BT Securities a mizat in special pe serviciile de intermediere oferite investitorilor de retail din Romania, SSIF Broker si-a concentrat o buna parte din resursele financiare in investitii directe in cadrul unor companii listate.

La sfarsitul primului trimestru din 2013, Broker Cluj detinea actiuni evaluate la 54,5 mil. lei, aproape 80% din suma reprezentand investitiile in companii listate pe BVB.

Detinerile semnificative de pe Bursa au influentat pe masura rezultatele financiare ale BRK in ultimii ani. Astfel, daca in anul de boom 2007 societatea se putea lauda cu un castig net de 38,3 mil. lei, un an mai tarziu, cand principalii indici ai BVB au scazut cu 70 – 80%, Broker a inregistrat o pierdere de peste 70 mil. lei, in special din cauza provizioanelor pe care a trebuit sa le faca.

In schimb, rezultatele financiare ale BT Securities s-au incadrat in trendul general din piata de brokeraj romaneasca. Astfel, anul 2007 a fost cel mai bun pentru firma, cu un plus de 5,7 mil. lei in contabilitate, in vreme ce in ultimii doi ani BT Securities a avut pierderi de 4,5 mil. lei, respectiv 0,84 mil. lei.

Bancile au fugit de piata brokeraj in ultimii doi ani. Independentii castiga teren, insa cat vor rezista?

Consolidarea pietei de brokeraj romanesti era anticipata inca de la startul crizei, in 2008, insa majoritatea brokerilor au preferat la acel moment sa reduca puternic numarul angajatilor si al unitatilor teritoriale, in speranta ca bursa isi va reveni la nivelurile anterioare. Criza prelungita nu le-a dat insa foarte multe motive de optimism acestora si in cele din urma numarul firmelor de brokeraj de pe BVB a scazut de la 74 in 2009, la circa 45 la sfarsitul lui septembrie 2013.

Majoritatea firmelor de brokeraj au fost inchise sau retrase din piata anul trecut sau anul acesta. Cele mai importante au fost retragerile diviziilor de brokeraj care operau sub sigla UniCredit, ING sau OTP Bank si Royal Bank of Scotland.

In acest context este evidenta indepartarea de piata a marilor banci, pentru care nu a mai rentat mentinerea firmelor de brokeraj locale.

“Majoritatea bancilor care aveau sau inca mai au divizii de brokeraj nu fac profit. In trecut acestea erau tinute pentru a oferi clientilor o diversificare a ofertei de investitii, incluzand aici si actiunile de pe Bursa. Se pare insa persoanele din conducerile bancilor nu mai sunt dispuse sa astepte marea revenire a pietei si prefera sa renunte la serviciile de intermediere”, a declarat seful diviziei de brokeraj a unei banci care inca mai opereaza in piata de capital romaneasca.

De cealalta parte, anumite firme de brokeraj independente au muscat din cota de piata a marilor companii retrase, insa numarul de clienti atrasi este inca departe de a compensa scaderile afacerilor din timpul crizei.

Broker Cluj a fost unul dintre cei mai activi intermediari la acest capitol. Chiar saptamana trecuta BRK a anuntat ca a preluat majoritatea clientilor Avantgarde Finance Cluj-Napoca (380 de investitori cu active de 54 mil. lei), in vederea consolidarii pozitiei din piata. Avantgarde isi va inceta activitatea pe Bursa de la Bucuresti.

De asemenea, la inceputul acestui an, Broker a profitat de retragerea din piata de capital a UniCredit CAIB Securities transferand aproape toti analistii si traderii acestei firme si infiintandu-si propriul departament dedicat investitorilor institutionali.

„In strategia noastra de dezvoltare este specificat ca ne uitam cu interes la orice oportunitate din piata cand vine vorba de cresterea cotei de piata. In acest context alte viitoare preluari nu sunt excluse”, mentioneaza Grigore Chis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri