Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz Medias ar putea incepe in 18-19 octombrie, mai repede decat era programat, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa listeze Romgaz la bursa in luna noiembrie, dupa mai multi ani de amanari.

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea. Daca statul va vinde pachetul vizat de actiuni, participatia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Potrivit surselor, daca oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerata un succes. Estimarile anterioare ale autoritatilor vizau suma de 600 milioane de euro.

Sursele citate au adaugat ca va fi o singura transa pentru investitorii de retail si una pentru investitorii institutionali.
Totodata, va fi aplicat un mecanism prin care un procent de 5% din transa investitorilor institutionali sa poata fi transferat pe segmentul investitorilor de retail.

"Fostii investitori din retail, mari si mici, se vor contopi in transa investitorilor mici, deci va fi doar transa investitorilor mici si cea a investitorilor institutionali. Se va folosi un mecasnim prin care, daca intre transa investitorilor mici si cea a celor institutionali va fi un raport intr-o anumita marja, va fi luat un procent de 5% de la investitorii institutionali care va fi transferat celor de retail. De exemplu, la 10 actiuni subscrise sa primeasca 4-5 actiuni. Statul incearca sa stimuleze la aceasta listare capitalul romanesc", au spus sursele.
Listarea Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din oferta (GDR).

Potrivit unui regulament publicat la inceputul lunii octombrie de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), cel mult doua treimi din actiunile vizate in oferte pentru listare la bursa din Romania pot fi cotate pe o piata externa, prin intermediul GDR-urilor.
Sursele au adaugat ca Romgaz a selectat Mellon Bank of New York pentru emiterea GDR-urile din oferta.

Certificatele de depozit (GDR) au activ actiunile unei companii care se listeaza, sunt emise de regula de o banca de investitii si, potrivit reglementarilor ASF, sunt cotate ulterior pe o piata membra UE, diferita de bursa unde este cotata prima companie. Banca sau brokerul cumpara actiunile si ulterior emite certificatele de depozit.

Astfel, prin intermediul acestor certificate, investitorii straini sunt actionari la o companie dintr-o alta tara fara sa cumpere direct actiunile.
Investitorii care au certificatele respective beneficiaza de drepturi similare celor care detin direct actiuni si pot solicita conversia certificatelor in actiunile suport.

Investitorii care detin certificate de depozit vor putea incasa astfel dividendele si pot vota in AGA. Dividendele vor fi incasate prin intermediul bancii sau brokerului care a emis GDR-urile si tot prin acesta se va putea vota in AGA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri