Bursa a scazut cu 0,47%, intr-o piata unde actiunile SSIF Broker au urcat cu 5% in urma anuntului unei posibile fuziuni cu BT Securities, iar cei mai multi investitori au asteptat pozitia ASF cu privire la intentia de accelerare a programului de rascumparare derulat de Fondul Proprietatea.

SSIF Broker a transmis miercuri dimineata Bursei un comunicat prin care anunta investitorii cu privire la analizarea de catre Consiliul de Administratie a unei posibile fuziuni cu BT Securities, prin aceasta fuziune fiind vizata cresterea cotei de piata si a rentabilitatii viitoarei firme.

In urma acestui anunt actiunile SSIF Broker au urcat vizibil, cel mai ridicat pret platit pentru aceste titluri fiind cu 8,7% peste inchiderea de marti. La inchiderea pietei, titlurile firmei de brokeraj au fost cotate la 0,1415 lei, cu 5,05% peste ziua precedenta.

"Anuntul sosit in cursul diminetii cu privire la posibila fuziune a generat un puternic val de tranzactii cu titlurile SSIF Broker. Pe masura ce piata va primi detalii despre evolutia acestui proiect, pretul va ingloba in mod rapid informatiile, de unde si o posibila volatilitate a acestor titluri", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Investitorii au realizat 314 operatiuni, cu cel mai mare volum de actiuni SSIF Broker din ultimele sapte luni. In total au fost transferate titluri reprezentand 1,26% din capitalul social al firmei, pentru aproape 613.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,45% sub ziua precedenta.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,6% sub nivelul de marti.

Indicele extins BET-XT a coborat cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK a incheiat ziua in scadere cu 0,32%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat in total actiuni de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), cu 35% sub rulajul din ziua anterioara, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro). Mai mult de 70% din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de operatiuni cu actiunile Fondului Proprietatea (5,6 milioane lei) si BRD (4,8 milioane lei, din care un deal de aproape 1,8 milioane lei).

Titlurile Fondului au scazut cu 1,07%, la 0,74 lei, iar actiunile BRD au stagnat la 8,95 lei.

"Piata asteapta cu interes decizia ASF cu privire la propunerea de buy-back accelerat. De indata ce vor exista detalii suplimentare, acestea ar putea influenta in mod pozitiv volumul de tranzactionare al titlurilor FP", a afirmat brokerul de la Swiss Capital.

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anuntat pe 25 septembrie ca vrea sa accelereze programul de rascumparare de actiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumparare pentru un pachet reprezentand 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent pret de la bursa, pachetul este evaluat la 444 milioane lei (100 milioane euro).

Franklin Templeton a amintit la acea data ca, potrivit termenului legal, ar trebui sa primeasca un raspuns in cel mult doua saptamani, astfel ca miercuri investitorii au asteptat decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au scazut cu 1,22%, la pretul de 11,36 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 246 de transferuri, in valoare cumulata de aproape 921.000 de lei (206.000 de euro).

Cotatia este cu 1,43% peste pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Comparativ cu preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 4,56% si, respectiv, cu 10,25%. Micii investitori de retail au cumparat actiunile la preturi de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) si 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Raportat la ultimul pret de miercuri al drepturilor de alocare, valoarea de piata a Nuclearelectrica este de 3,201 miliarde lei (717,2 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 298.000 de lei, fata de 110.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursa de la Paris avansa cu 0,1%, in timp ce pietele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri