Fondul Proprietatea (FP) va incerca sa cumpere din piata 600 milioane de actiuni pentru care va oferi 600 milioane lei (134 mil. euro), cea mai mare oferta de cumparare facuta vreodata pe bursa romaneasca. Tranzactia a generat numeroase controverse in piata, pe care seful FP le-a catalogat drept “teorii ale conspiratiei” nefondate.

“In Romania si in tara mea, Polonia, sunt obisnuit cu aceste teorii ale conspiratiei, asa ca nu pot spune ca sunt surprins. Nu voi comenta zvonurile din piata. Voi comenta doar operatiunile pe care le facem”, a raspunsul Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea, la o intrebare privind o eventuala distributie preferentiala, catre anumiti actionari, a titlurilor din oferta.

Oferta se va desfasura in perioada 15 octombrie – 4 noiembrie 2013, tranzactia propriu-zisa urmand sa aiba cel mai probabil pe 8 noiembrie.

Cred ca multi actionari vor subscrie si vor considera atractiva oferta. Daca acest lucru se va intampla, vom lua in calcul oferte similare in viitor

Metoda de alocare a actiunilor va fi pro-rata, ceea ce inseamna ca in cazul in care va exista o suprasubscriere, fiecare persoana care a dorit sa vanda va primi bani doar pentru un procent din actiunile aduse in oferta, restul urmand sa le fie returnate. Brokerii de la Wood&Co. si BCR vor fi intermediarii ofertei, dar subscrierile vor putea sa fie facute prin intermediul majoritatii caselor de brokeraj din piata.

“Cred ca multi actionari vor subscrie si vor considera atractiva oferta. Daca acest lucru se va intampla, vom lua in calcul oferte similare in viitor”, spune Konieczny.

Franklin Templeton, administratorul FP, a anuntat anterior ca vrea sa accelereze programul de rascumparare de actiuni, prin lansarea unei oferte de cumparare pentru un pachet reprezentand 4,35% din actiunile FP. Pretul platit este de 1 leu/actiune, cu aproximativ 34%, fata de cel de pe Bursa.

Oferta vine in contextul in care la sfarsitul acestei luni actionarii Fondul Proprietatea vor decide daca prelungesc mandatul de administrare al Franklin Templeton.

Nu este o presiune speciala faptul ca urmeaza AGA din noiembrie. Actionarii au pus presiune pe noi (...) din 2010 si pana acum.

“Nu este o presiune speciala faptul ca urmeaza aceasta AGA din noiembrie. Actionarii au pus presiune pe noi sa crestem pretul actiunilor si sa reducem discountul fata de VAN din 2010 si pana acum; nu e nimic nou. Toate deciziile pe care le luam sunt pentru a intoarce capitalul catre actionari”, mentioneaza Konieczny.

Polonezul adauga faptul ca pretul de 1 leu/actiune a fost stabilit pentru a nu genera complicatii fiscale pentru Fond si actionarii acestuia.

“Daca ofeream un pret mai mare trebuia sa retinem cota de 16% pe diferenta, iar pentru actionarii straini regimul de taxare ar fi fost foarte dificil de aplicat avand in vedere tratatele privind dubla impunere”.

Joi, in ziua anuntului pretului de oferta, actiunile FP au urcat pe Bursa cu 5%. Cresterea a continuat si vineri, insa intr-un ritm mai putin alert (+0,4%), actiunile inchizand la 0,78 lei/actiune.

Fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare actionar al FP, cu o participatie de 17%. Americanii nu si-au ascuns niciodata intentia de obtine un castig cat mai mare din investitia de peste 250 mil. euro pe care au facut-o in titlurile Fondului Proprietatea.
Acestia sustin lichidarea activelor FP, precum detinerile de la Romgaz sau Hidroelectrica, si distribuirea banilor catre actionari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri