Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor externe si a crescut cu 0,48%, insa cei mai multi investitori au continuat sa nu intre la tranzactionare, pastrand banii pentru oferta de la Romgaz, astfel ca lichiditatea a ajuns cu greu la 11,3 milioane de lei, informeaza Mediafax.

La fel ca in sedinta precedenta, piata a fluctuat foarte usor inca de la deschidere, iar rulajele au fost mici in cazul celor mai multe actiuni. Transferuri de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 5 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Foarte multi investitori tin banii pregatiti pentru oferta Romgaz (prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile companiei - n.r.) sau asteapta sa afle cum va fi solutionata problema datoriei SUA, de aceea nu se intampla mare lucru pe piata. Cam toti investitorii asteapta oferta si fac calcule, cam asta este tot. Dupa oferta Romgaz, cred ca vom vedea volume mai mari, dar selectiv, in particular pe blue chips (actiunile de regula lichide - n.r.)", a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,68%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,16% peste ziua precedenta.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,31%.Fluctuatii foarte usoare au inregistrat si cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, care au urcat cu 0,4% si, respectiv, cu 0,3%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de doar 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro), cu 18% sub rulajul de luni, de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,43%, la 0,78 lei.

"Volumele au fost destul de mici, deci nu cred ca este ceva relevant. Pretul revine putin dupa scaderea de luni, insa, tot pe volume mici. Cred ca majoritatea actionarilor vor subscrie in oferta, iar din aceasta cauza rulajul este redus pe piata", a afirmat brokerul.

In sedinta precedenta, actiunile FP au coborat cu peste 1%, dupa ce joi si vineri au urcat cu mai mult de 5%, in urma aprobarii data joi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru oferta de cumparare.

Oferta prin care Fondul Proprietatea vrea sa rascumpere 4,35% din propriile actiuni a inceput marti si compania este dispusa sa plateasca 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru acest pachet, oferind un pret de 1 leu/titlu.

La aceasta oferta pot subscrie toti actionarii, iar la final administratorul FP va stabili cate actiuni vor fi cumparate de la fiecare investitor in functie de un indice rezultat din impartirea numarului de actiuni din oferta la numarul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vanzare. Daca oferta va fi suprasubscrisa investitorii ar putea sa vanda in aceasta operatiune doar o parte din actiunile pentru care au pus ordine.

Unii investitori au profitat de cresterea inregistrata de actiunile Fondului si au inceput sa vanda inca de joi. Ei nu au mai asteptat sa subscrie in oferta de cumparare ale carei rezultate vor fi anuntate abia peste trei saptamani.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica in oferta pentru listare au fost realizate, marti, 102 operatiuni in valoare cumulata de 208.000 de lei, iar pretul a scazut nesemnificativ, cu 0,09%, la 11,29 lei.

Cotatia este cu 0,8% peste pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta). Comparativ cu preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 3,92% si, respectiv, cu 9,57%.

Oferta derulata de AdePlast (ADE) pentru listarea la Bursa s-a incheiat marti, la ora 17:00, momentul pana la care investitorii au avut dreptul sa dea ordine de subscriere. Brokerii pot inregistra ordinele in sistemul Bursei in urmatoarele cateva ore, iar rezultatele finale ale ofertei vor fi anuntate joi.

Pana marti, la ora 17:00, transa mica (cu ordine de sub 500.000 de lei) a fost suprasubscrisa cu 4%, micii investitori cerand 2,58 milioane de actiuni, fata de 2,47 milioane de titluri, cate sunt disponibile pe transa lor. In total au fost plasate 391 de ordine in valoare cumulata de aproape 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), insa numarul se poate modifica in functie de ordinele care vor mai fi inregistrate dupa ora 17:00.

Subscrierile de pe transa mare (subscrieri de minim 500.000 de lei) nu sunt publice.

AdePlast a lansat pe 2 octombrie o oferta in care a scos la vanzare 16,5 milioane de actiuni, reprezentand 33,3% din capitalul social majorat al companiei in urma ofertei publice de vanzare. Compania vizeaza sa atraga prin aceasta operatiune intre 57,8 milioane lei (13 milioane euro) si 66,7 milioane lei (15 milioane euro), bani pe care vrea sa ii investeasca in construirea unei noi fabrici.

Oferta se incheie cu succes daca minim 70% din actiuni sunt vandute. In acest caz, si daca actiunile sunt vandute la pretul minim, iar investitorii mici primesc discount de 3% pentru toate titlurile cumparate, atunci suma atrasa va fi de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 349.000 de lei, fata de 564.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri