Oferta derulata de Fondul Proprietatea (FP) pentru rascumpararea unui pachet reprezentand 4,35% din propriile actiuni a fost prelungita cu o saptamana, urmand sa se incheie pe 14 noiembrie.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat joi solicitarea administratorului Fondului Proprietatea, compania americana Franklin Templeton, pentru extinderea ofertei.

Administratorul Fondului Proprietatea a anuntat la finalul saptamanii trecute ca a solicitat aprobarea ASF pentru prelungirea ofertei.

Operatiunea a inceput marti, 15 octombrie, si initial trebuia sa se incheie pe 4 noiembrie.

Fondul Proprietatea este dispus sa plateasca 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru acest pachet, oferind un pret de 1 leu/titlu. Pretul propus este egal cu valoarea nominala a actiunilor si, totodata, cu 20,35% peste pretul titlurilor FP de pe piata principala a Bursei, de 0,7965 lei.

Pana la finalul sedintei de joi, investitorii au suprasubscris cu 48% oferta, doar din patru ordine fiind depasit cu 15% volumul de actiuni pe care Fondul Proprietatea il vizeaza in aceasta operatiune. Investitorii au plasat 297 de ordine pentru 888,7 milioane de actiuni, care reprezinta 6,45% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Dupa inceperea ofertei, volumele de actiuni Fondul Proprietatea tranzactionate la bursa au scazut treptat.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut saptamana joia trecuta cu 8%, dupa aprobarea ASF pentru programul de rascumparare, si au ajuns aproape de 0,8 lei, pentru ca la finalul acelei zile sa fie pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/actiune a fost depasit in prima jumatate de ora a sedintei de vineri, 11 octombrie, cand pretul a urcat cu aproape 4,2% si a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei.

Ulterior, pretul a scazut usor, titlrurile fiind tranzactionate in aceasta saptamana la preturi sub 0,8 lei/titlu. Dupa prima ora a sedintei de vineri, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,796 lei.

Unii investitori au profitat de cresterea inregistrata de actiunile Fondului si au inceput sa vanda imediat dupa aprobarea data de ASF pentru inceperea ofertei de rascumparare. Ei nu au mai asteptat sa subscrie in oferta de cumparare ale carei rezultate vor fi anuntate abia pe 14 noiembrie.

La oferta de rascumparare pot subscrie toti actionarii, iar la final administratorul FP va stabili cate actiuni vor fi cumparate de la fiecare investitor in functie de un indice rezultat din impartirea numarului de actiuni din oferta la numarul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vanzare.

Daca oferta va fi suprasubscrisa semnificativ investitorii ar putea sa vanda in aceasta operatiune doar o mica parte din actiunile pentru care au pus ordine.

Oferta face parte din programul de rascumparare lansat in luna aprilie de Fondul Proprietatea si care vizeaza preluarea a maxim 8% din propriile actiuni. Prin acest program Fondul a preluat deja 2,34% din actiuni, pentru care a platit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). In prezent, Fondul detine 4,08% din propriile actiuni, pachet dobandit prin programele de rascumparare derulate in 2011 si in acest an.

Operatiunea este intermediata de BCR si casa ceha de brokeraj Wood&Company Financial Services.

La finalul ofertei de cumparare, FP va detine 8,43% din propriile actiuni. Titlurile rascumparate urmeaza sa fie anulate, iar capitalul social sa fie redus cu valoarea respectiva.

La sfarsitul lunii septembrie, investitorii institutionali straini detineau 57,06% din actiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates detine cel mai mare pachet de actiuni FP, reprezentand peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare banca dupa active din SUA, cu o detinere de putin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investitiilor City of London are 4,87%. City of London a anuntat in luna august ca si-a redus participatia la Fond la 4,87%, de la 9,43% in precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri