Maine incepe cea mai mare oferta din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB), statul roman urmand sa scoata la vanzare 15% din actiunile Romgaz pentru care se asteapta sa incaseze intre 311 si 415 mil. euro (pret 24 – 32 lei/actiune). Analistii, brokerii si sefii fondurilor de investitii par sa fie multumiti de intervalul de pret, insa o parte din acestia se arata nemultumiti de faptul ca prospectul ofertei, practic cel mai important document pentru investitori, nu a fost publicat nici macar cu o zi lucratoare inainte de inceperea IPO-ului.

Oferta Romgaz va incepe pe data de 22 octombrie si se va incheia pe 31 octombrie.

Statul a anuntat la mijlocul zilei de vineri ca oferta va incepe luni, insa anuntul nu a fost insotit si de prospectul ofertei publice intiale (IPO), documentul in care este detaliata situatia companiei si pe baza caruia analistii si brokerii fac recomandari clientilor. In cele din urma, s-a anuntat ca oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz va incepe marti, o zi mai tarziu decat au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie, intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii.

„Pretul mi se pare in regula, insa nu la fel de in regula este ca aflam detalii despre oferta din presa in loc sa avem un prospect. Nu este normal ca la o oferta de asemenea dimensiuni sa nu existe prospect cu atat de putin timp inainte de startul subscrierilor. Prospectul nu este o scrisoare de amor, sunt sute de pagini pe care trebuie sa le analizam si apoi sa tragem o concluzie pentru a furniza concluzii profesioniste clientilor. Clientii suna sa intrebe de oferta si nu le poti spune nimic, asta chiar daca luni incep subscrierile”, a comentat seful unei case de brokeraj, imediat dupa anuntul facut vineri de statul roman.

Prospectul nu este o scrisoare de amor, sunt sute de pagini pe care trebuie sa le analizam (...).Clientii suna sa intrebe de oferta si nu le poti spune inca nimic, asta chiar daca luni incep subscrierile

La oferta publica secundara de actiuni Transgaz de la inceputul acestui an prospectul a fost publicat pe 18 martie iar oferta a inceput pe 4 aprilie.

Tot in acest an, la IPO-ul Nuclearelectrica prospectul a fost publicat pe 2 septembrie iar oferta a inceput pe 9 septembrie, in vreme ce la IPO-ul Adeplast prospectul a fost publicat cu doua zile lucratoare inainte de startul ofertei.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii consortiului care intermediaza listarea Romgaz nu au oferit detalii suplimentare cu privire la intarzierea publicarii prospectului. Oferta este intermediata de consortiul format din banca americana Goldman Sachs, Erste, BCR si Raiffeiesen Capital&Investment. De asemenea, casa de brokeraj Intercapital Invest este subcontractor al consortiului castigator.

Statul a cedat si accepta pretul cerut de piata

Actiunile Romgaz vor fi scoase la vanzare la un interval de pret cuprins intre 24 si 32 lei/titlu. In aceste conditii maximul incasarilor ar putea sa ajunga la 1,85 miliarde lei (415,6 mil. euro). In iulie Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei anuntase ca statul vrea sa obtina 600 mil. euro pe actiunile celui mai mare producator de gaze naturale din Romania.

Cel mai probabil pretul a fost scazut la recomandarea brokerilor din consortiul de intermediere.

„Intervalul de pret sugereaza ca statul a ascultat recomandarile brokerilor si s-a adaptat la conditiile din piata. Diferenta notabila in cazul ofertei Romgaz, este ca statul da dovada de flexibilitate. Inainte se batea in cuie o cifra, poate chiar fara a exista o consultare cu bancherii de investitii, si apoi se putea ajunge in piata cu o valoare mai degraba contabila decat care sa aiba legatura cu realitatea din piata”, a declarat Florin Ilie, director vanzari piete financiare ING Bank Romania.

Pretul minim la care va fi lansata oferta este cu aproape 4% peste cel la care sunt evaluate actiunile Romgaz detinute de Fondul Proprietatea. Fondul detine 14,99% din titlurile producatorului de gaze.

Intervalul de pret sugereaza ca statul a ascultat recomandarile brokerilor si s-a adaptat la conditiile din piata. Inainte se batea in cuie o cifra, poate chiar fara a exista o consultare cu bancherii de investitii, si apoi se putea ajunge in piata cu o valoare mai degraba contabila decat cu una care sa aiba legatura cu realitatea

„Intervalul de pret mi se pare adecvat la conditiile de piata de acum si poate asigura inchiderea cu succes a ofertei. Dincolo de nivelul de tranzactionare si lichiditate care o va aduce pe Bursa, important este si faptul ca dupa aceasta oferta piata de capital romaneasca va face inca un pas spre statutul de piata emergenta, fata de cel de piata de frontiera pe care il avem in prezent”, a mentionat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.

„Departamentul nostru de analiza a considerat ca marja de pret este una pozitiva. Acum (n.red in cursul zilei de vineri) se asteapta prospectul pentru a avea mai multe detalii, dar semnalul este clar pozitiv. Nu stiu daca este chiar atat de ciudat ca nu avem un prospect pana la aceasta ora; nu m-as arunca sa cred intr-o teorie a conspiratiei. Avand in vedere dimensiunea ofertei si ca liderul consortiului de intermediere este o banca straina, am putea intelege aceasta intarziere”, spune Grigore Chis, directorul general al societatii de intermediere Broker Cluj.

O transa de 15% din actiuni va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali. Pentru investitorii mici, care vor subscrie pana la 10.000 actiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate in prima saptamana si de 3% pentru cele introduse in a doua saptamana.

„Este cel mai important eveniment care are loc pe Bursa de la Bucuresti in ultimii trei ani. Romgaz este singura companie romaneasca care va putea sa intre, ce-i drept la limita, pe radarul marilor fonduri de investitii sectoriale, si nu doar pe radarul fondurilor regionale care mai au anumite investitii in Romania. Din acest motiv este un compromis acceptabil faptul ca se listeaza si la Londra prin certificate GDR”, mentioneaza Florin Ilie.

Nita: Ma astept la o suprasubscriere. Nu exista o cota fixa de actiuni pe care sa le vindem la Londra

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat ca se asteapta la o suprasubscriere avand in vedere ca Romgaz este o companie buna, profitabila si "are viitor".

"Speram ca, pornind de la acest interval, sa obtinem un numar cat mai mare de actionari si, sigur, un pret cat mai bun (...) Listarea acestei companii la Londra este un element de noutate, este prima societate romaneasca listata la Londra. Sper sa aiba succes in acest sens, ceea ce va da posibilitatea si altor companii romanesti in domeniul energiei sa fie listate la Londra. Este un lucru bun, este un proces de internationalizare a companiilor romanesti, un proces de functionare a acestor companii in sistem corporatist, ceea ce va da posibilitatea acestora sa joace un rol regional in domeniul energiei", a declarat Nita, citat de Mediafax.

El a sustinut ca nu exista o cota prestabilita a actiunilor care vor fi vandute pe bursa de la Londra, pentru a se observa care este transa cea mai avantajoasa.

"Certificatele de depozit sunt, din punctul nostru de vedere, mecanismul ideal pentru a lista o companie noua, romaneasca, la bursa de la Londra. La baza fiecarui certificat sta o actiune Romgaz, certificatul in sine va purta un nume care va fi legat de Romgaz, va identifica Romgaz ca o companie listata la Londra. Initial, cel care subscrie, subscrie pentru o actiune, cu optiunea de a o transforma in certificat de depozit global (GDR). Mecanismul este simplu, intervine o banca depozitara, de aici intervine si un avantaj pentru Romgaz, pentru ca in general sunt doua tipuri de certificate, unele «agreate de emitent» si altele «neagreate». Orice posesor de actiuni poate sa isi investeasca cu un certificat de depozit propriul pachet de actiuni. In cazul de fata, vorbim de niste certificate pe care Romgaz le-a agreat, motiv pentru care banca depozitara va plati anual companiei Romgaz o suma care nu este chiar micuta", a mai spus Dumitrascu.

Listarea Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din oferta (GDR).

Actiunile Romgaz si GDR-urile ar putea fi tranzactionate in jurul datei de 12 noiembrie "plus/minus doua zile" la bursa de la Bucuresti si, respectiv, la cea de la Londra, potrivit lui Gabriel Dumitrascu, seful directiei Privatizare a Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri