Bursa a scazut cu 1,04%, intr-o piata unde micii investitori au vandut actiuni din portofoliu pentru a face rost de lichiditati cu care sa subscrie la oferta Romgaz, dupa ce au fost anuntate preturile la care se va derula operatiunea, scrie Mediafax.

Piata a fost pe scadere usoara inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost reduse.

Cotatiile au inceput sa scada mai vizibil si volumele au crescut usor, dupa ce au fost anuntate preturile din oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz. Astfel, actiuni importante, precum BRD, Transelectrica, OMV Petrom, SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania au coborat cu pana la 1,5%.

"Cred ca scaderile au fost determinate de anuntul privind oferta Romgaz. In special investitorii de retail marcheaza din pozitii pentru a putea subscrie incepand de luni in oferta Romgaz. Graba cu care incepe oferta se vede si in reactia de vanzare a investitorilor din piata. Nu sunt volume foarte ridicate, ceea ce arata ca investitorii institutionali au pregatite suficiente fonduri pentru a subscrie", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Oferta ar urma sa inceapa luni si sa deruleze pana la finalul lunii octombrie atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

"In perioada desfasurarii ofertei Romgaz, cred ca piata va fi destul de putin lichida, tinand cont si de oferta de cumparare derulata de Fondul Proprietatea. Este posibil sa mai vedem si alte marcari de pozitii in saptamana viitoare. Cred ca aceasta situatie va aduce oportunitati si pentru alte companii in piata, deoarece vom avea preturi atractive. Probabil ca dupa finalizarea ofertei Romgaz o mare parte din sumele de bani neutilizate vor reveni catre celelalte companii si vom asista la o crestere semnificativa a lichiditatii", a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,51% sub ziua precedenta.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,49%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,77%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,32% sub inchiderea de joi.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 27,1 milioane lei (6,1 milioane euro), cu aproape 60% peste rulajul de joi, de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (11,7 milioane lei), SIF Oltenia (5,2 milioane lei, din care doua deal-uri de 480.000 de lei), Erste (2,2 milioane lei) si un deal cu titluri Transgaz (aproape 1,8 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,75%, la 0,79 lei.

Investitorii au suprasubscris de 2,5 ori oferta lansata de Fondul Proprietatea pentru rascumpararea unui pachet de 4,35% din actiuni, doar din trei ordine fiind depasit cu 16% volumul de titluri pe care FP il vizeaza in aceasta operatiune. Oferta a inceput marti, iar pana vineri au fost plasate 381 de ordine pentru 1,505 miliarde de actiuni, reprezentand 10,93% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au fost realizate, vineri, de operatiuni in valoare cumulata de 775.000 de lei. Pretul a scazut pe piata principala sub cel din oferta derulata de companie pentru listarea la Bursa, de 11,2 lei/actiune. La finalul zilei, drepturile de alocare Nuclearelectrica erau cotate la 11,13 lei, pret in scadere cu 1,24%.

Cotatia este cu 0,62% sub pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta). Comparativ cu preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 2,45% si, respectiv, cu 8%.

Indicele general al Bursei, BET-C, a scazut cu 0,4% in aceasta saptamana, plasandu-se la finalul sedintei de vineri cu 1,31% sub nivelul din luna septembrie. In acelasi timp, BET-C este pe plus cu 12,61% fata de nivelul de la finalul anului trecut.

Indicii BET si BET-FI au coborat cu 0,28% si, respectiv, cu 0,33% in aceasta saptamana. Astfel, indicele BET este cu 1,14% mai jos decat la sfarsitul lunii septembrie, iar BET-FI este pe minus cu 0,17%. Raportat la nivelurile de la sfarsitul anului trecut, indicele BET este pe plus cu 16%, iar BET-FI cu 5,64%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat vineri actiuni de 494.000 de lei, fata de 295.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri