Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz va incepe marti, o zi mai tarziu decat au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie, intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, au declarat vineri ca oferta de vanzare de la Romgaz ar putea incepe luni, scrieMediafax

.

Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar oferta va incepe marti.

Legislatia pietei de capital prevede perioada de doua zile intre aprobarea prospectului si lansarea ofertei pentru informarea investitorilor cu privire la datele din prospect.

Oferta va incepe marti, 22 octombrie, si va dura opt zile lucratoare, pana pe 31 octombrie.

Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

Operatiunea este incheiata cu succes daca sunt vandute minim 70% din actiunile vizate. In aceasta situatie si daca actiunile vor fi vandute la pretul minim, de 24 lei/titlu, statul ar incasa intre 971,2 milioane lei (218,2 milioane euro).

O transa de 15% din actiuni va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali. Ambele categorii de investitori pot plasa ordine de subscriere atat pentru actiuni, cat si pentru GDR-uri (certificate de depozit cu activ pe titlurile din oferta). GDR-urile vor fi listate la bursa de la Londra si confera investitorilor drepturi similare cu cele ale actiunilor.

Micii investitori vor beneficia de discounturi doar pentru primele 10.000 de actiuni subscrise, nu si pentru GDR-uri. Pentru ordinele plasate in prima saptamana discountul va fi de 5%, iar din a doua saptamana reducerea va fi de 3% fața de pretul final, care va fi stabilit in functie de subscrierile investitorilor institutionali.

"Pe transa investitorilor de retail, pentru actiuni, subscrierea minima este de 100 de actiuni, iar discountul este oferit pentru primele 10.000 de actiuni subscrise (pentru fiecare investitor - n.r.). Discountul este 5%, daca subscrierea este facuta in primele cinci zile, si 3% pentru ultimele trei zile de oferta. Pretul GDR-ului va fi calculat prin conversia pretului final de oferta in dolari la cursul BNR de la inchiderea ofertei. Nu vor fi costuri de emitere sau decontare ale GDR-urilor in cadrul ofertei. Dupa inceperea tranzactionarii, detinatorii de GDR-uri vor plati, insa, comisioane de tranzactionare si decontare aferente Bursei de la Londra, precum si comisioane de custodie si de conversie a GDR-urilor in actiuni si invers", a declarat Dana Mirela Ionescu, presedintele CA si directorul general al Raiffeisen Capital&Investment, firma parte a consortiului care intermediaza oferta.

In consortiu se mai regasesc banca americana Goldman Sachs, Erste si BCR.

Micii investitori vor putea subscrie la pretul maxim, respectiv, la 32 lei/actiune, iar investitorii institutionali vor putea plasa ordine oriunde in intervalul 24 - 32 lei/titlu.

Investitorii de retail pot subscrie minim 100 de actiuni sau 10.000 de GDR-uri (care au activ suport 10.000 de actiuni), in timp ce pentru investitorii institutionali nu este impusa o limita de subscriere.

Listarea Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, prin intermediul certificatelor de depozit cu activ suport titlurile din oferta.

Investitorii care vor sa subscrie actiunile "impachetate" in GDR-uri pot plasa ordine la preturi de 7,38 si 9,84 dolari/GDR. Cotațiile in dolari sunt in imediata apropiere a prețurilor in lei la care pot fi subscrise actiunile. Si in acest caz, investitorii de retail subscriu la pretul maxim.

Micii investitori care vor sa subscrie GDR-uri pot plasa ordinele doar la sediile centrale ale Raiffeisen Capital&Investment si BCR.

In ultima zi a ofertei, o parte dintre actiuni poate fi transferata de pe o transa catre alta.

"Daca raportul de subscriere la transa de retail este de doua ori mai mare decat la cealalta, spre exemplu: daca suprasubscrierea la retail este de 4 si la institutionali este de 2, atunci se vor aloca 5% din actiuni de pe transa investitorilor institutionali pe cea de retail. La fel si daca va fi de 8 ori la retail si de 4 la institutional. Daca este diferenta 2:1, se aloca 5% de la institutionali la retail. Statul are dreptul sa realoce actiuni, la sugestia sindicatului, chiar daca nu se va ajunge la raportul de mai sus. La sfarsitul ofertei se pot face realocari, astfel incat sa ne asiguram ca este cel mai bun rezultat al ofertei", a spus Dana Mirela Ionescu.

Potrivit unui regulament publicat la inceputul lunii octombrie de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), cel mult doua treimi din actiunile vizate in oferte pentru listare la bursa din Romania pot fi cotate pe o piata externa, prin intermediul GDR-urilor. Prin intermedil acestor certificate, investitorii straini sunt actionari la o companie dintr-o alta tara fara sa cumpere direct actiunile.

In oferta Romgaz fiecare GDR va avea activ suport o actiune.

"Noi colectam subscrierile in doua transe, dar la sfarsit convertim tot in actiuni, atat subscrierile pentru actiuni, cat si cele pentru GDR-uri. Apoi facem alocarea, vedem ce a vrut fiecare investitor (actiuni sau GDR-uri - n.r.). Pentru GDR-uri se transfera de la stat la banca depozitara (Bank of New York Mellon - n.r.) un numar de actiuni echivalentul numarului de GDR-uri care a reiesit din calcul si acelea se emit", a afirmat Dana Mirela Ionescu.

Actiunile Romgaz si GDR-urile ar putea fi tranzactionate in jurul datei de 12 noiembrie la bursa de la Bucuresti (actiunile) si, respectiv, la cea de la Londra (GDR-urile).

"Din data de 12 noiembrie va incepe si programul de stabilizare de pret pentru 30 de zile. Managerul de stabilizare, Goldman Sachs, retine o parte din banii obtinuti de stat in oferta, urmand sa cumpere actiuni si GDR-uri Romgaz daca pretul din piata scade sub cel la care se va incheia oferta. Se vand 15% din actiunile Romgaz, banii pe 13% ii dam statului, iar diferenta de 2% ramane la managerul de stabilizare pentru sustinerea pretului (...) La sfarsitul perioadei de stabilizare, ministerul primeste banii ramasi, actiunile si GDR-urile (cumparate in perioada de stabilizare - n.r.). Nu ne asteptam ca pretul sa scada sub cel din oferta, insa avem o plasa de siguranta in plus pentru investitori, aceasta metoda fiind folosita in tranzactii asemanatoare in toata lumea", a explicat seful Raiffeisen Capital&Investment.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat, vineri, ca se asteapta la o suprasubscriere avand in vedere ca Romgaz este o companie buna, profitabila si "are viitor".

Raportat la pretul minim din oferta, de 24 lei/actiune, Romgaz este evaluata la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la pretul maxim, de 32 lei/actiune, la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea. Daca statul va vinde pachetul vizat de actiuni, participatia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%, daca in timpul perioadei de stabilizare nu va fi cumparata nicio acțiune sau GDR.

Romgaz a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei, in scadere de la aproape 2,2 miliarde de lei in perioada similara din 2012. In acelasi timp, profitul companiei a scazut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost intocmite conform standardelor internationale de contabilitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri