Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias trebuie sa faca investitii "substantiale" pentru a mentine in functiune termocentrala de la Iernut, judetul Mures, iar pana in 2016 va trebui sa reduca puterea unitatii pentru a se conforma cerintelor de mediu, potrivit companiei.

Romgaz a preluat centrala Iernut in luna februarie a anului curent de la alta companie de stat, Electrocentrale Bucuresti, in contul unor datorii neonorate de 653 milioane de lei aferente gazului cumparat dar neplatit de la compania din Medias, scrie Mediafax.

Prin aceasta tranzactie Romgaz a devenit a doua companie din Romania, dupa OMV Petrom, care beneficiaza de o hotarare de guvern ce permite producatorilor de gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Termocentrala Iernut are o capacitate instalata de 800 MW, dar pentru acest este estimata sa functineze cu doar 160 MW, potrivit prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti impreuna cu anuntul privind o parte dintre caracteristicile ofertei, inclusiv intervalul de pret si perioada de derulare.

Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.
Operatiunea este programata sa inceapa marti, cu o zi mai tarziu decat au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie, intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii.

Pana in prezent, Romgaz a investit 43,1 milioane de lei in centrala Iernut si anticipeaza investitii "substantiale" in aceasta unitate. Termocentrala Iernut are o cota de pana la 5% din piata producerii de electricitate din tara.

De la preluarea centralei Iernut cheltuielile cu salariile ale Romgaz au crescut cu 8,6%, de la 225,1 milioane de lei, la 244,6 milioane de lei, ca urmare a cresterii cu 482 a numarului de angajati ai centralei Iernut.

Pana la inceputul anului 2016 capacitate de productie a centralei Iernut va fi redusa de la 800 MW la 600 MW, intrucat doua grupuri energetice vor trebui scoase din functiune din cauz ca nu mai indeplinec cerintele de mediu.

Romgaz este controlat de stat, prin Departamentul pentru Energie, care detine 85% din actiuni. Fondul Proprietatea are o participatie de 14,99%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri