Bursa a crescut usor, cu 0,85%, intr-o piata cu lichiditate sustinuta de tranzactiile deal cu 3,2% din Biofarm(BIO), iar la oferta de vanzare Romgaz au fost inregistrate subscrieri de 42,1 milioane euro pe transa micilor investitori, respectiv 67,6% din totalul titlurilor alocate lor, informeaza Mediafax.

Pana la ora 16:45, a treia zi de oferta, au fost inregistrate 2.261 de ordine pentru 5,262 milioane de titluri, care vor beneficia de discount de 5%, si 29 de ordine pentru 604.077 de titluri fara discount. Astfel, micii investitori au subscris in primele trei zile ale ofertei 67,6% din transa lor (care reprezinta 15% din toate titlurile scoase la vanzare).

Micii investitori beneficiaza de discounturi doar pentru primele 10.000 de actiuni subscrise, nu si pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la pretul maxim, de 32 lei/actiune.

Statul a lansat marti oferta prin care vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Oferta se va incheia pe 31 octombrie, iar actiunile vor fi vandute atat la Bursa de la Bucuresti, cat si prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piata de la Londra.

Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate in primele cinci zile, iar din a sasea zi reducerea va fi de 3% fata de pretul final, care va fi stabilit in functie de subscrierile investitorilor institutionali. Cel mai probabil, subscrierile masive se vor inregistra in ultimele doua zile ale perioadei cu discount de 5%, respectiv vineri si luni.

BCR, parte a consortiului care intermediaza oferta, a solicitat Bursei prelungirea programului de prelucrare a ordinelor de subscriere la oferta Romgaz pana la ora 20.00 pentru zilele de 24, 25, 29 si 30 octombrie, iar pentru 28 si 31 octombrie, ultima zi a ofertei, programul sa fie prelungit pana la ora 23.30.

Brokerii se asteptau ca in perioada desfasurarii ofertei Romgaz, piata sa fie destul de putin lichida, tinand cont si de oferta de cumparare derulata de Fondul Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 0,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1,4% peste nivelul de miercuri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,8%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,73%, iar indicele extins BET-BK a incheiat ziua cu 0,49% peste sedinta precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,52 milioane lei (3,9 milioane de euro), iar un procent de 60% era acoperit de tranzactiile deal cu 3,2% din actiunile Biofarm (BIO).

SIF Muntenia a mai cumparat joi un pachet de 3,2% din actinile producatorului de medicamente, pentru 10,67 milioane lei (2,4 milioane euro), dupa ce miercuri a preluat 28,7% din titluri de la SIF Oltenia (SIF5).

Cele 35 de milioane de titluri au fost transferate joi la un pret de 0,305 lei, similar cu cel la care a fost realizata miercuri tranzactia. SIF Muntenia a platit 96,07 milioane lei (21,6 milioane de euro) pentru actiunile cumparate miercuri.

In urma transferurilor din cele doua zile, SIF Muntenia a ajuns sa controleze direct 32,98% din actiunile producatorului de medicamente. In actionariatul companiei se mai regasesc SIF Banat Crisana (SIF1), cu 21,29% din titluri, si SIF Moldova (SIF2), cu 13,06% din capital.

SIF Muntenia este insa controlata indirect de SIF Banat-Crisana, astfel ca SIF1 detine indirect 54,3% din capital.

Pe piata principala, actiunile FP si SIF Oltenia au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 1,61 milioane lei si, respectiv, de 1,15 milioane lei.

In cadrul ofertei derulate de Fond, investitorii au suprasubscris de aproape trei ori oferta lansata saptamana trecuta de Fondul Proprietatea pentru rascumpararea unui pachet de 4,35% din actiuni. Doar din trei ordine a fost depasit cu 16% volumul de titluri pe care FP il vizeaza in aceasta operatiune. Pana la finalul sedintei de joi, au fost plasate ordine pentru 1,786 miliarde de actiuni, reprezentand 12,9% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Oferta se va incheia pe 14 noiembrie.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au cerscut foarte usor, cu 0,18%, la pretul de 10,97 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate transferuri in valoare cumulata de doar 275.000 lei.

Cotatia de la inchidere este cu 2% sub pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 736.766 lei, in scadere de la 1,1 milioane lei in sedinta precedenta.

Marile piete europene afisau cresteri de pana la 0,8%, sustinute de rezultatele trimestriale raportate de companii si de imbunatatirea datelor din industria prelucratoare a Chinei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri