Claudiu Cercel, director general adjunct BRD SocGen, a declarat miercuri ca daca oferta de listare a Romgaz avea loc in urma cu cativa ani piata de capital ar fi aratat mult diferit, iar in Pipera ar fi existat mai multe cladiri inalte de birouri, sedii ale unor mari companii internationale, scrie Mediafax.

"Este pacat ca ceea ce am facut bine acum nu a fost facut mai devreme. In Pipera am fi avut mai multe cladiri inalte care ar adaposti sediul unor mari firme de consultanta internationale, asa cum s-a dezvoltat centrul financiar al Varsoviei gratie listarilor companiilor de stat. Oferta Romgaz va fi un punct important de la care se va pleca in dezvoltarea pietei de capital", a declarat Cercel la conferinta "Privatizarile, ultima sansa pentru dezvoltarea bursei?", organizata de Ziarul Financiar.

Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat la conferinta ZF ca subscrierile la oferta Romgaz au depasit toate asteptarile si ca impactul maxim al listarii Romgaz la bursa se va vedea in 5-10 ani.

"Oferta Romgaz este un succes care a depasit toate asteptarile. Nimeni nu a crezut initial ca se pot strange mai mult de 200 milioane de euro de pe piata locala, insa pana in prezent oferta Romgaz a atras ordine de subscriere de 1,8 miliarde de lei doar din partea investitorilor persoane fizice", a spus el.

Anghel a adaugat ca impactul maxim al listarii Romgaz se va vedea in 5-10 ani, asa cum in prezent situatia dificila in care se afla piata de capital este cauzata de faptul ca nu au fost luate masuri de dezvoltare in urma cu 5-10 ani.

Statul a lansat pe 22 noiembrie oferta prin care vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe actiune, estimand ca va obtine intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Oferta se va incheia pe 31 octombrie, iar actiunile sunt vandute atat la Bursa de la Bucuresti, cat si prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piata de la Londra.

Pana marti, la ora 16:45, in sistemul Bursei au fost inregistrate 9.371 de ordine pe transa micilor investitori (15% din actiunile scoase la vanzare), iar volumul de actiuni subscrise a depasit de 3,6 ori titlurile alocate pe acest segment. Investitorii au alocat astfel cu putin peste 1 miliard de lei (226 milioane euro) pentru subscrierile in aceasta transa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri