Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput luna noiembrie cu o serie de cresteri generalizate, iar finalul de an este de asteptat sa fie unul pozitiv pe pietele de actiuni din regiune, considera analistii Erste Bank.

“Sentimentul ramane punctul forte pentru Europa Centrala si de Est (ECE). Asteptarile privind evolutia burselor se afla la maxime extreme, iar pietele devin mai putin fragile. Romania ramane cea mai buna idee (n.red. pentru investitii) dintre pietele de frontiera”, mentioneaza analistii Erste intr-un raport adresat luni investitorilor.

Imbunatatirea situatiei macroeconomice in regiune reprezinta principalul element pozitiv care va conta la finalul acestui an.

“Imbunatatirea situatiei fundamentale devine usor mai vizibila atunci cand privim datele macro si rezultatele financiare ale companiilor din trimestrul al treilea. De asemenea, se observa imbunatatiri semnificative ale estimarilor privind profiturile pe care companiile le vor inregistra in 2014 si 2015. In medie, estimarile de profit ale companiilor pentru urmatoarele 12 luni au urcat pana la 4,5% in ECE, fata de nivelul de 0,5% care era previzionat in aceasta vara”, considera reprezentantii bancii austriece.

Companiile listate pe Bursa de la Bucuresti se afla in plin sezon de anuntare a rezultatelor financiare dupa primele noua luni din 2013. Majoritatea rapoartelor se vor publica pe data de 14 noiembrie.

Fondul Proprietatea, in top 10 cele mai atractive actiuni din ECE

Erste a inclus actiunile Fondului Proprietatea in randul primelor zece cele mai atractive din Europa Centrala si de Est, principalul motiv fiind reprezentat de oferta publica de cumparare pe care compania o desfasoara in aceasta luna pentru propriile titluri. Administratorul FP ofera 1 leu pentru fiecare din cele 600 milioane de actiuni vizate in program, in vreme ce pe Bursa un titlu se tranzactiona luni pentru 0,8035 lei.

Reducerea capitalului si distribuirea sumei rezultate sub forma unei distributii de cash de 0,05 lei/actiune este un alt motiv care va influenta pozitiv cotatia Fondului in perioada urmatoarea, subliniaza banca austriaca.

Si analistii Swiss Capital au emis recent un raport de analiza pe titlurile Fondul Proprietatea, indicand un pret tinta de 0,8761 lei/titlu, cu o recomandare “neutra” (“neutral”).

Tinte de pret schimbate pentru BRD, Banca Transilvania si Biofarm. Un singur SIF mai este pe placul Erste

Erste a modificat tintele de pret pentru o serie de companii romanesti, cea mai notabila fiind schimbarea din cazul Biofarm (BIO). Producatorul de medicamente are un pret tinta de 0,3 lei/actiune, cu 7,7% peste cotatia de 0,2785 lei inregistrata ieri in piata. Anterior, pretul tinta pentru Biofarm era stabilit la 0,25 lei.

“Dupa o crestere cu 42% a actiunilor in acest an, ramanem neutrii in privinta Biofarm. Un alt motiv pentru strategia noasta de a asetepta evolutiile viitoare este reprezentat de faptul ca pretul nostru tinta a fost confirmat de pretul de executie al tranzactiei prin care SIF Muntenia (SIF4) a preluat 29% din companie de la SIF Oltenia”, se mentioneaza in raportul Erste Bank.

Austriecii au schimbat pretul tinta si pentru actiunile Banca Transilvania (TLV). Un titlu TLV este vazut la 1,6 lei, cu 13,4% mai mult decat in piata.

In schimb, pretul tinta stabilit pentru actiunile BRD este de 9,2 lei, cu 2% mai putin decat cotatiile actuale de pe bursa.

Erste recomanda evitarea investitiilor pe termen mediu si lung in actiunile ä patru din cele cinci SIF-uri.

“SIF Oltenia (SIF5) este singura societate de investitii financiare care pare sa fie intr-o situatie diferita fata de SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4). Acest lucru se datoreaza faptului ca SIF5 are o politica de dividend echilibrata si un portofoliu cu potential mult mai bun de a genera un cash flow. SIF2, SIF3 si SIF4 au avut o distributie de dividende agresiva, la presiunea actionarilor. Acestea au fost finantate prin vanzarea unor pachete strategice de actiuni bancare. Daca nu sunt luate masuri (precum un plan de investitii) pretul actiunilor va scadea”, se mentioneaza in raport.

Austriecii mentioneaza ca SIF Banat-Crisana se afla intr-o pozitie diferita fata de celelalte SIF-uri dupa decizia de a nu acorda dividende in acest an, si dupa investitiile controversate facute de catre noul director general – omul de afaceri Dragos Bilteanu.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri