Actiunile Nuclearelectrica (SNN) au inchis in urcat cu 5,1%, intr-o piata in crestere cu 1,16% si unde investitorii au fost mult mai activi la tranzactionare decat in zilele precedente, ridicand lichiditatea la 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro), scrie Mediafax.

Piata a fost pe verde inca din primele minute ale sedintei, mentinandu-se pe linia ascendenta din precedentele patru sedinte, cand a urcat cu aproape 3%.

"Piata romaneasca de capital trece printr-o perioada de optimism ridicat conferit de oferta Romgaz. Gradul mare de subscriere si sumele de bani au fost peste asteptari, insufland pietei romanesti increderea de care avea nevoie, dovedind tuturor scepticilor ca aceasta piata are potential daca lucrezi cu instrumentele potrivite. Sper ca acest exemplu sa fie suficient de pertinent pentru toti cei care decid evolutia viitoare a bursei romanesti si sa inteleaga ca putem face mult mai multe la bursa de la Bucuresti in perioada urmatoare", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Chisu se asteapta pentru urmatoarea perioada ca piata sa fie in continuare atractiva, devenind din ce in ce mai tentanta pe masura ce dobanzile bancare scad.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 1,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,7%.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,5%. Titlurile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse in intervalul 1,15 - 2,66%, dupa ce in sedinta precedenta au avansat cu 1,6% - 3,51%.

Totodata, actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,69% si au revenit peste pragul de 0,8 lei. Titlurile FP au inchis la 0,805 lei, pe un rulaj de 24,22 milioane lei.

Cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, au avansat cu 1,26% si, respectiv, cu 1,62%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro), suma de peste doua ori mai mare fata de rulajul de vineri, de 25 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea.

Rulaje de peste trei milioane de lei au mai inregistrat actiunile OMV Petrom ( 6,12 milioane lei, din care doua deal-uri de 1,4 milioane lei), SIF Oltenia (4,34 milioane lei),Transgaz (4,31 milioane lei), Nuclearelectrica (3,49 milioane lei) si SIF Transilvania ( 3,18 milioane lei).

Actiunile Nuclearelectrica au intrat luni la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in locul drepturilor de alocare emise in oferta derulata in luna septembrie. Drepturile de alocare au fost suspendate de la tranzactionare in urma cu o saptamana, in vederea introducerii actiunilor. Atunci drepturile de alocare au incheiat la pretul de 10,97 lei.

Actiunile Nuclearelectrica au deschis sedinta la pretul de 11,64 lei, cu 6,1% peste ultima cotatie a drepturilor de alocare, iar ultima cotatie de luni a fost de 11,53 lei, cu 5,1% peste nivelul de inchidere al drepturilor.

Cotatia este cu 2,9% peste pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,52%, iar piata americana a deschis tot pe verde, in contextul rezultatelor peste asteptari raportate de companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri