Bursa a crescut cu 0,23%, iar actiunile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 1,12% si au recuperat o parte din corectia din ultimele doua zile dupa anuntul privind vanzarea de catre BERD a 1,6% din titlurile companiei.

Piata a scazut cu 1,11% in aceasta saptamana, astfel ca indicele general al BVB, BET-C, este cu 1,31% nivelul de la finalul lunii octombrie si cu 15,51% peste inchiderea anului trecut.

Actiunile OMV Petrom au crescut cu peste 1% inca din primele minute ale sedintei de vineri dupa ce miercuri si joi au scazut cumulat cu 6,66%, in urma informatiilor ca un investitor vrea sa vanda 0,81% din titlurile companiei. La fel ca in precedentele sedinte, volumele de transfer cu actiunile OMV Petrom au fost ridicate.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat joi seara ca a vandut actiunile pe care le detinea la OMV Petrom, reprezentand 1,6% din totalul titlurilor, pentru care va incasa 385,6 milioane lei (86,6 milioane euro). Pachetul de actiuni vandut este dublu fata de cel scos initial la vanzare. BERD a vandut actiunile la pretul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotatia de marti, dinaintea lansarii plasamentului privat, si cu 6,9% sub ultima cotatie de miercuri a actiunilor OMV Petrom.

Tranzactiile efective urmeaza sa fie procesate vineri in sistemul bursei dupa inchiderea pietei principale.

La inchiderea pietei principale, actiunile OMV Petrom erau cotate la 0,451 lei, pret cu 1,12% peste inchiderea de joi. Operatiunile realizate vineri cu titlurile companiei au cumulat aproape 9,4 milioane lei.

"Rezultatele OMV Petrom sunt foarte bune, iar in piata au aparut investitori pe termen mediu (atat de retail, cat si institutionali), stimulati de scaderea dobanzilor la depozitele bancare", a delcarat pentru Mediafax directorul general al BT Securities, Rares Nilas.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,37%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,97% peste ziua precedenta.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu doar 0,13% peste nivelul de joi.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,38%, in timp ce indicele extins BET-BK a avansat cu 0,32%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 38,3 milioane lei (8,6 milioane euro), de doua ori mai putin decat transferurile din ziua anterioara, de 82,8 milioane lei (18,6 milioane euro). Doua treimi din lichiditatea de vineri a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (12,5 milioane lei), OMV Petrom (9,4 milioane lei) si Romgaz (3,3 milioane lei).

"Era previzibil sa apara aceasta situatie. La fel a fost in toate ofertele (Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz), trei - patru zile au fost tranzactii, dupa care lichiditatea a revenit incet - incet la situatia initiala. Este clar ca solutia pentru lichiditatea zilnica la BVB nu sunt ofertele publice", a mai spus seful BT Securities.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,17%, la 0,8 lei dupa ce joi, ultima zi a ofertei pentru rascumpararea a 4,35% din titluri, cotatia a urcat cu 2,6%.

"Sunt unii clienti care isi rascumpara pachetele vandute in oferta, pe de alta parte se asteapta AGA din 22 noiembrie si este interesant cum va arata strategia Franklin Templeton pentru mentinerea unei diferente de aproximativ 15% intre pretul din piata si activul net (propunere facuta de cel mai mare actionar al FP, fondul de hedging Elliott Associates, - n.r.). Pana nu se va clarifica acest aspect nu ma astept la scaderi dramatice ale pretului", a afirmat brokerul de la BT Securities.

Investitorii au plasat 3.384 de ordine de subscriere in oferta, pentru pachete reprezentand cumulat 76,34% din actiunile Fondului Proprietatea, operatiunea fiind suprasubscrisa astfel de 17,5 ori. Fondul va rascumpara doar 4,35% din actiuni, pentru 600 milioane lei (134,8 milioane euro). Titlurile sunt rascumparate la pretul de 1 leu/actiune, cu 19% sub ultima cotatie de joi. FP va cumpara cate 5,7% din actiunile puse la vanzare de fiecare investitor.

Tranzactiile vor fi realizate luni, potrivit unui anunt transmis Bursei de BCR, unul dintre intermediarii ofertei.
Actiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,62%, la 34,1 lei, iar pe piata de la Londra certificatele de depozit (GDR) au avansat cu 0,1%, la 10,31 dolari (34,12 lei).

In precedentele doua zile, pe piata de la Bucuresti pretul a scazut cu 1,77% dupa ce marti, in ziua listarii, cotatia a urcat cu 15% peste pretul din oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile Romgaz.

Volumele de titluri tranzactionate au fost ridicate marti, in ziua listarii, atat pe piata de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra, insa apoi au inceput sa scada. Pe piata de la Bucuresti, investitorii au transferat in vineri 98.771 de actiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra au fost efectuate operatiuni cu 56.018 de certificate de depozit. Fiecarui GDR ii corespunde o actiune Romgaz.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat 274.000 de lei, fata de 927.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri