Bancile vor putea emite obligatiuni cu activ suport credite garantate cu ipoteca imobiliara dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat proiectul de initiativa legislativa care permite acest lucru, a declarat Cristian Stefan, directorul Directiei de Reglementare si Autorizare al BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR.

Acest tip de emisiuni de obligatiuni vor putea sa fie listate si tranzactionate inclusiv prin sistemul bursei, a declarat Cristian Stefan. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va fi responsabila de aprobarea prospectului de emisiune, in vreme ce BNR va supraveghea emitentul.

Proiectul de initiativa legislativa a fost modificat astfel incat sa includa mai multe propuneri facute de banci.

“Una dintre aceste modificari consta in faptul ca un singur portofoliu de creante va putea sa sutina mai multe emisiuni de obligatiuni. In portofoliul securizat vor putea sa fie incluse si credite de tipul Prima Casa”, a declarat Stefan.

Pentru banci, avantajele acestor emisiuni de obligatiuni constau in faptul ca institutiile de credit vor putea sa obtina in acest fel finantare la costuri mai reduse decat in cazul obligatiunilor negarantate. De asemena, bancile isi vor putea lichidiza o partea a portofoliului de credite pentru investitii imobiliare.

De cealalta parte, investitorii in obligatiunile cu activ suport credite garantate cu ipoteca imobiliara vor beneficia de dubla protectie in caz de faliment al emitentului si vor putea sa aiba expunere directa la portofoliu de credite pentru investitii imobiliare. Dezavantajul consta insa in faptul ca aceste obligatiuni vor avea cel mai probabil un randament redus.

Obligatiunile ipotecare sunt foarte populare in Uniunea Europeana, Romania fiind singura tara din Uniune in care acest tip de titluri inca nu s-au emis.

Sursa foto: arhivafoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri