Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) propune Camerei Deputatilor sa majoreze pragul de detinere la Bursa la 33% din actiuni, de la 5% in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in Parlament.

"Eu (ASF - n.r.) pot sa fac propuneri, decizia o ia Parlamentul. 33% este o propunere, care merge la comisiile de buget-finante, comisiile economice si pe urma in plenul Camerei Deputatilor, care este decizionala", a declarat pentru Mediafax Mircea Ursache, vicepresedintele ASF responsabil pentru piata de capital.

Anterior, el a afirmat, miercuri ca ASF vrea majorarea pragului de detinere la Bursa si SIF-uri, fixate in prezent la 5%.

"Nu este niciun stat european care sa aiba praguri la Burse. Eu propun modificarea pragului de detinere la operatorul de piata, la fel va trebui discutat si pragul la SIF-uri (...) Mie mi se pare o ingradire a dreptului de proprietate, asa ceva pentru un stat europenea nu poate continua", a declarat Ursache.

El a amintit ca exista aproape noua milioane de persoane care detin pachete foarte mici de actiuni la SIF-uri, din perioada privatizarii in masa, cand au fost infiintate aceste societati.

"Sa aveti sperante ca in mandatul asta vom lucra si acolo (la pragul de detinere la SIF-uri. n.r)", a spus Ursache.

El a mai adaugat ca autoritatea urmeaza sa discute in cursul zilei de miercuri asupra pragului de detinere de la Bursa.

Potrivit legislatiei in vigoare, niciun actionar nu poate avea direct sau indirect mai mult de 5% din drepturile de vot ale unei Burse din Romania. Astfel, investitorii pot detine mai mult de 5% din actiunile Bursei, insa au votul limitat la 5% din capitalul social.

Pragul de detinere la cele cinci SIF-uri a fost modificat in ianuarie 2012, de la 1% la 5% din actiuni, desi initial proiectul viza eliminarea pragului de detinere.

Initiativa a fost insa modificata in cadrul comisiilor de specialitate din Senat. Motivul a fost ca un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor.

Majorarea pragului de detinere a dus la schimbari importante in conducerile SIF-urilor, investitorii reusind sa numeasca noi membri in management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri