Hidroelectrica si Nucleareletrica (SNN) vor vinde la preturi reglementate pana la 50% din energia livrata, respectiv cel mult 40%, pentru mentinerea unor preturi "rezonabile" la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit ANRE, aceasta masura va fi aplicata pe perioada calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la energie, respectiv pana la 31 decembrie 2017.

In anii anteriori, cele doua companii erau obligate sa vanda la preturi reglementate chiar si 70% din energia livrata la preturi care uneori erau mici decat costurile de productie.

Hidroelectrica acopera aproximtiv 30% din consumul national de energie, in timp ce Nuclearelectrica asigura circa 20% din necesarul anual de electricitate.

Scopul acestei prevederi este mentinerea unor valori rezonabile si comparabile ale tarifelor reglementate pentru energia furnizata clientilor casnici si reducerea etapizata a cantitatilor de energie vandute de producatori pe baza contractelor reglementate.

Guvernul trebuie sa renunte treptat la preturile reglementate la gaze naturale si electricitate, atat pentru consumatorii industriali, cat si pentru cei casnici, ca urmare a angajamentului asumat fata de Fondul Monetar International.

Pentru consumatorii casnici de electricitate, liberalizarea preturilor a inceput in 1 iulie, si va continua etapizat pana in 31 decembrie 2017. Dupa acea data, nu vor mai exista preturi reglementate la energie electrica.

In cazul consumatorilor industriali, liberalizarea a inceput in 1 septembrie 2012 si se va incheia in 1 ianuarie 2014.

Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, iar cele doua reactoare nuclearelectrice ale Nuclearelectrica au cumulat o putere instalata de 1.400 MW. Romania are o capacitate instalata de productie a energiei de circa 20.000 MW.

Ambele companii sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri