Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,18%, intr-o piata linistita, unde actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu peste 2%, iar operatiunile cu titluri FP, OMV Petrom (SNP), BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) si Transgaz (TGN) au asigurat peste 90% din lichiditate, scrie Mediafax.

Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa dupa ora 11:30 a inceput sa scada treptat. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins in jurul orei 13:30, cand piata a fost cu 0,47% sub inchiderea de vineri.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 84 milioane lei (18,8 milioane euro), de doua ori peste rulajul de vineri, de 40,8 milioane lei (9,1 milioane euro). Mai mult de 90% din lichiditatea de luni a fost asigurata de operatiuni cu actiunile Fondului Proprietatea (31,6 milioane lei, din care trei deal-uri de 12,8 milioane lei), OMV Petrom (15 milioane lei, inclusiv doua deal-uri de 1,3 milioane lei), BRD (13,1 milioane lei, din care doua deal-uri de 9,4 milioane lei), Banca Transilvania (9,5 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 7,6 milioane lei) si Transgaz (8,6 milioane lei).

"Avand in vederea marimea tranzactiilor efectuate pe piata Deal, precum si emitentii pe care s-au realizat aceste tranzactii, pot trage concluzia ca sunt mutari de pachete de pe un fond pe altul, administrate de acelasi manager. Perioada este numai buna avand in vedere linistea din piata, ceea ce ii determina pe managerii de fonduri sa gandeasca in liniste mutarile", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Exceptand cele cinci actiuni mentionate, transferuri de peste 500.000 de lei au inregistrat titluri emise de doar patru din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Volumele inregistrate sunt comparabil mai bune cu cele de vineri, ceea ce ma determina sa cred ca investitorii se pregatesc inca de pe acum pentru rezultatele financiare din anul 2013. Zile cu lichiditate slaba vor fi, dar nu vor persista o perioada lunga de timp. Trendul pare unul usor descendent fara insa sa existe semne de scadere abrupta. Pana la sfarsitul anului marcari de profit, si de ce nu, de pierderi, se vor manifesta in piata si vor ridica lichiditatea bursei, insa nu cred ca vor fi scaderi marcante", a mai spus brokerul de la Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,22% sub nivelul de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,1%. Titlurile SIF-urilor au consemnat scaderi cuprinse intre 0,24% si 1%, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 2,15%.

Pe rosu au incheiat ziua si cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK. Indicele BET-XT a coborat cu doar 0,12%, iar indicele BET-BK a scazut cu 0,16%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 2,15%, la 0,84 lei, si au incheiat ziua la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani, in timp ce titlurile OMV Petrom au crescut cu aproape 1%, la 0,462 lei.

O corectie vizibila, de 1,93%, au inregistrat si actiunile Transgaz (TGN), care au ajuns la pretul de 180 lei.

Actiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,23%, la 35,18 lei, pe un rulaj de 1,6 milioane lei.

Pana la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pe piata de la Londra au fost transferate 1.500 de certificate de depozit (GDR) Romgaz pentru 16.200 de dolari (52.600 de lei). Pretul certificatelor a crescut nesemnificativ, cu 0,09%, la 10,8 dolari.

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au inregistrat din nou o sedinta cu volatilitate ridicata, urcand cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea actiunilor. La finalul zilei, actiunile au fost cotate la 0,4947 lei.

In precedentele trei sedinte, pretul acestor titluri a scazut cu 25,96%, dupa 13 zile consecutive in care au urcat de 2,5 ori, pe fondul achizitiilor realizate de cei mai mari actionari ai companiei, oamenii de afaceri Gheorghe Iaciu si Adrian Andrici.

Investitorii au tranzactionat luni actiuni Impact de 271.000 de lei.

Cotatia a urcat in acest an de peste 5 ori, evolutia fiind sustinuta in principal de intrarea lui Iaciu in actionariatul Impact, titlurile companiei atingand marti cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si sapte luni.

Actionarii Impact au aprobat sambata caracteristicile emisiunii de obligatiuni prin care compania vrea sa atraga 100 milioane de lei. Obligatiunile vor avea o maturitate de cinci ani, o dobanda de 7% pe an si vor fi convertibile in actiuni.

Compania nu a anuntat inca data la care va incepe oferta pentru vanzarea obligatiunilor, care vor fi initial scoase la vanzare catre actionari si abia apoi investitorilor.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 3,6 milioane lei, fata de 264.000 de lei. Mai mult de 90% din lichiditate a reprezentat valoarea unui deal cu 2,47% din actiunile Metav Bucuresti (3,4 milioane lei).

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau variatii reduse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri