Pretul graului pe plan local ar putea fi relativ stabil in perioada urmatoare, dar este posibil ca anul viitor sa aduca scumpiri de pana la 15%, intrucat, din punct de vedere statistic, este putin probabila repetarea anului agricol foarte bun, atat in Romania cat si la nivel global, potrivit unei analize a XTB Romania. In prezent, pretul graului este semnificativ mai redus decat in aceeasi perioada a anului trecut, atat datorita conditiilor favorabile productiei interne de anul acesta, cat si scaderii semnificative a pretului la nivel international.

Graul tranzactionat la Bursa de Marfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% in utlimul an, iar leul este la randul sau cu aproape 5,4% mai puternic fata de dolar decat acum un an.

„Astfel, pe piata locala, pretul de achizitie de la producatori este cu aproape 20% mai mic decat anul trecut si, independent de alti factori, deprecierea pretului ar trebui sa se reflecte intr-o ieftinire a produselor ce au la baza graul”, mentioneaza Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania, unul dintre cei mai mari brokeri de Forex din Romania.

Pe de alta parte, Romania a realizat exporturi semnificative in ultima perioada - in luna august, a exportat in afara Uniunii Europene 9,6% din productia totala de grau (736 mii de tone) la un pret mediu de 183 euro/tona. Egiptul, care a importat 181 de mii de tone in august, a continuat sa fie interesat de graul romanesc, realizand o comanda de 60 de mii de tone in noiembrie, de data aceasta la un pret de 224 euro pe tona, cu 22,4% mai ridicat. Pretul mai ridicat la export se poate reflecta intr-o scumpire si pe piata interna, dar trebuie pus in contextul cererii ridicate din tarile arabe.

Mai mult, graul este mai ieftin in Bulgaria, unde preturile au ajuns in noiembrie sa fluctueze la preturi sub 180 euro/tona. De altfel, traderii au putut realiza profituri consistente cumparand grau ieftin din Bulgaria in vara, depozitandu-l si exportandu-l ulterior catre tarile arabe la preturi in crestere, conform sefului Asociatiei Nationale a Granelor din Bulgaria. Preturi mai coborate sunt si in Ungaria, unde la jumatatea lui noiembrie pretul pe bursa de la Budapesta se situa la aproximat 164 euro/tona.

Pe pietele internationale, pretul graului a scazut cu aproximativ 31,8% in ultimele 17 luni, de la un maxim de 9,37 doalri/busel in iulie 2012 pana la 6,39 dolari pe 10 decembrie 2013. Fata de acum un an, pretul este cu 22,5% mai jos. In ultimele 6 luni pretul a fost mai alm, osciland in jurul unui nivel mediu de 6,75 dolari pe busel. Miscarea de ieftinire a fost generata initial de echilibrarea balantei dintre cerere si oferta pe final de 2012, urmata de cresterea ofertei anticipate, in prima jumatate a acestui an. Fondurile de investitii si de hedging si-au inchis din pozitiile de cumparare iar investitorii de retail s-au asociat tendintei, marindu-si volumele pe vanzare. Pozitia neta pe vanzare a fondurilor de hedging pe complexul marfurilor agricole a ajuns la un maxim al anului 2013, potrivit datelor Comisiei de Tranzactionare Futures a Marfurilor (CFTC). Pentru grau pozitia neta a celor care mizeaza pe vanzare a ajuns la 66041 contracte, cea mai mare de cand exista raportari, din 2006.

Pretul a devenit insa prea mic pentru producatori. Franta a preferat sa isi mareasca stocurile interne decat sa exporte la preturile curente, iar exemplul ei ar putea fi luat si de alte tari exportatoare. Graul a avansat temporar in a doua jumatate a lunii noiembrie, pe seama previziunilor ca vremea rece din SUA va afecta recolta de iarna. Cererea la export pentru produsele americane a devenit mai puternica, avantajata de cresterea preturilor in Rusia, unul dintre cei primii exportatori la nivel mondial, peste cele din piata internationala. Cumparatorii au fost astfel indemnati sa gaseasca surse alternative. Vanzarile efectuate de SUA, cel mai mare exportator din lume, pot creste semnificativ. Graul inspectat pentru export de autoritatile americane este cu 23% mai mult in saptamana incheiata pe 28 noiembrie, ceea ce ar putea pune presiune negativa pe preturi. P de alta parte, estimarile USDA (Ministerul Agriculturii din SUA) vorbesc de o productie record in sezonul 2013/2014. Daca se vor confirma estimarile de productie si daca vremea va favorabila recoltei, o posibila tinta de pret pentru jumatatea anului viitor se afla la 5,5 dolari/busel, comparativ cu 6,2 - 7 dolari/busel, intervalul in care oscileaza acum pretul graului la CBOT.

Pentru 2014 estimarile ce tin de suprafata cultivata la nivel international sunt in crestere de 5 milioane de hectare, pana la 225,4 milioane de hectare, cea mai mare suprafata din ultimii 17 ani (International Grain Council). Suprafetele cultivate vor fi mai mari in SUA, UE si China. Un asemenea scenariu ar duce la o scadere in importuri din partea puterii asiatice, care poate influenta prin dimensiunea sa balanta cerere/oferta. Pretul s-ar putea indrepta astfel spre regiunea de 6 dolari/busel. Trebuie avut insa in vedere impactul vremii reci din SUA, care, daca se mentine, ar afecta cultura de iarna, reprezentand trei sferturi din productia totala din SUA. De asemenea, datorita pozitiilor din piata masiv orientate spre vanzare, orice reversare ar aduce o goana dupa inchiderea pozitiilor, instituind o apreciere impulsiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri