Bursa de la Bucuresti a crescut usor chiar la finalul sedintei, intr-o piata unde actiunile Transgaz (TGN) au coborat cu 0,54%, dupa ce joi au urcat cu 3,43%, in urma anuntului ca Fondul Proprietatea (FP) a vandut intregul pachet de titluri detinut la companie.

Piata a scazut cu 2% in primele doua zile ale saptamanii, pe fondul unor marcari de profituri, insa in urmatoarele doua sedinte a revenit usor pe verde, avansand cu 0,62%. In sedinta de vineri, bursa a fluctuat foarte usor sub nivelul de vineri si a revenit pe verde chiar in ultimele minute, indicele general al pietei, BET-C, inchizand ziua cu numai 0,46% peste sedinta anterioara.

Raportat la nivelul de la finalul lunii noiembrie indicele BET-C este pe minus cu 0,63%, iar fata de anul trecut este pe plus cu 17,7%.

"Corectiile pe care le-am vazut in ultima perioada au venit dupa multe luni de cresteri si sunt sanatoase, trendul ramanand intact pentru moment. Ma astept ca optimismul sa revina odata cu sfarsitul de an, insa cred ca volumele vor avea de suferit", a declarat pentru Mediafax Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plaseaza cu 0,63% peste nivelul din noiembrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si actiunilor Fondului Proprietatea, este in scadere cu 0,61%. Comparativ cu nivelurile din ultima sedinta a anului trecut, BET este pe plus cu 22,25%, iar BET-FI cu 19,51%.

Indicele BET a incheiat sedinta de vineri in crestere cu 0,37%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,16% peste ziua de joi. In acelasi timp, indicele BET-FI a crescut cu 0,73%, evolutia fiind sustinuta in principal de titlurile Fondului Proprietatea, care au urcat cu 2,16% chiar pe finalul zilei. Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,34%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,11% peste sedinta precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Transgaz au scazut usor inca de la deschiderea sedintei, iar dupa primele sase minute de tranzactionare au atins cel mai redus nivel al zilei, fiind transferate la un pret cu 1,63% sub inchiderea de joi. Ultimul transfer cu titlurile companiei de transport al gazelor naturale a fost realizat la 183 lei, cu 0,54% sub nivelul de joi.

"Pretul actiunilor Transgaz se reaseaza dupa plasamentul privat realizat de Fondul Proprietatea si cred ca se va stabiliza in jurul valorilor actuale. Pentru o perioada scurta cred ca va mai exista presiune pe vanzare din partea celor care au participat in oferta si sunt dornici sa marcheze un profit rapid de 5-6%. Cu toate acestea, actiunea va fi mai putin penalizata de catre investitori datorita faptului ca valoarea free-float-ului s-a marit", a afirmat traderul de la NBG Securities Romania.

Actiunile Transgaz au urcat joi cu 3,43%, revenind dupa o corectie de 6,56% inregistrata in precedentele cinci sedinte, in urma anuntului Fondului Proprietatea privind intentia de a vinde titluri Transgaz.

Fondul Proprietatea a anuntat, joi dimineata, ca a iesit din actionariatul Transgaz, vanzand tot pachetul detinut la companie, reprezentand aproape 15% din actiuni. FP a incasat 303,5 milioane lei (68,2 milioane euro), vanzand titlurile la un pret de 172 lei, cu 3,3% mai jos fata de inchiderea de miercuri si, totodata, cu 9,66% sub cotatia actiunilor anterior anuntarii posibilitatii de a vinde.

Transferurile cu actiuni Transgaz au cumulat 21 milioane lei (din care cinci deal-uri de 5,7 milioane lei), suma reprezentand aproape jumatate din lichiditatea pietei, de 43,8 milioane lei. Deal-urile au fost realizate la preturi cu 0,82% - 6,36% sub inchiderea de joi.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 43,8 milioane lei (9,8 milioane euro), cu 30% sub rulajul zilei anterioare, de 62,2 milioane lei (13,9 milioane euro). Sistemul BVB arata pentru ziua de joi un rulaj de 365,3 milioane lei (82 milioane euro), insa din aceasta suma 303,5 milioane lei (68,2 milioane euro) reprezinta inregistrarea plasamentului privat prin care FP a vandut actiunile Transgaz.
Actiunile Fondului Proprietatea au consemnat al doilea rulaj din piata, de 13,4 milioane lei, iar pretul a crescut cu 2,16%, la 0,85 lei.

"Ma astept la o presiune la vanzarea actiunilor FP odata cu terminarea programului de rascumparare, insa nu cred ca vor fi scaderi accentuate datorita faptului ca un nou program de rascumparare este deja aprobat si probabil va incepe in primele luni ale anului 2014, imediat dupa anularea actiunilor deja rascumparate", a mai spus Pasalan.

Citeste si:

    Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 207.000 de lei, fata de 346.000 de lei in sedinta rpecedenta.

    La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,3%, iar pietele din Europa Centrala si de Est inregistrau o evolutie mixta.

    Pietele vest-europene au deschis indecis sedinta de tranzactionare de vineri, investitorii fiind precauti inaintea sedintei de saptamana urmatoare a conducerii Rezervei Federale a SUA (Fed). Publicarea unor date economice bune din SUA au alimentat speculatiile investitorilor ca Fed va reduce mai devreme decat anticipau un program de achizitii de obligatiuni, in valoare de 85 miliarde de dolari pe luna.

    Lichiditatile foarte mari introduse astfel in sistemul financiar au sustinut pietele de capital la nivel global in ultimii ani.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri