Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei in cazul fraudei si a interzis mai multor angajati sa mai activeze pe piata de capital intre 3 si 5 ani.

Din informatiile din prezent, un angajat al casei de brokeraj, Maria Voinea, ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor pentru a acoperi pierderi rezultate din tranzactionarea de produse structurate.
Potrivit reclamatiilor centralizate la ASF si citate de Mediafax, 44 de persoane se considera prejudiciate, reclamand pagube in suma de 5,35 milioane lei, reprezentand bani si actiuni.
Sanctiunile dispuse luni de ASF vin dupa ce autoritatea a identificat o serie de "aspecte de natura penala" la firma de brokeraj Harinvest, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penala", in urma unui control in care a identificat si "nereguli in relatia client-intermediar".
Controlul s-a derulat in perioada 15-27 noiembrie 2013, iar printre primele masuri luate de ASF la finele lunii noiembrie a fost suspendarea pentru trei luni a activitatii Harinvest si aplicarea unei amenzi de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzactii intermediate in prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontarii, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoita sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerva fondului de garantare.
"In sedinta de Consiliu din data de 16 decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis retragerea autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest, amendarea societatii cu 5% din cifra de afaceri realizata in anul 2012 (338.500 de lei), initierea demersurilor pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificarii unor fapte care sunt considerate in prezent practica frauduloasa (contraventii) drept infractiuni si demararea unei analize interne pentru evaluarea modului in care a functionat supravegherea sectorului de instrumente si investitii financiare in cazul Harinvest", potrivit unui comunicat ASF.
ASF reaminteste in comunicat ca a sesizat deja PICCJ - DIICOT cu privire la situatia SSIF Harinvest.
In privinta deciziei de retragere a autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest, in termen de cel mult 15 zile, societatea are abligatiile sa numeasca o persoana responsabila pentru gestionarea arhivei societatii dupa retragerea autorizatiei de functionare si sa transfere toate instrumentele financiare apartinand clientilor si aflate in custodia societatii in conformitate cu dispozitiile exprese ale detinatorilor.
Autoritatatea a decis retragerea autorizatiei de conducator si interzicerea pentru o perioada de 5 ani a dreptului de a ocupa o functie, de a desfasura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea in conditiile Legii 297/2004 pentru Maria Florica Boghitoi, conducator in cadrul SSIF Harinvest, si a amendat-o cu 50.000 de lei.
Totodata, a retras autorizatia de agent de servicii de investitii financiare si a dispus interzicerea pentru o perioada de 5 ani de a activa pe piata de capital pentru Maria Voinea (cea care ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor), aplicandu-i o amenda de 100.000 de lei.
ASF a retras, de asemena, autorizatia de conducator si a retras pentru o perioada de 3 ani dreptul de a activa pe piata de capital pentru Carmen Cecilia Pirvuceanu - conducator in cadrul SSIF Harinvest, dandu-i o amenda de 30.000 de lei.
"Pentru ca membrii Consiliului de Administratie al SSIF Harinvest nu au asigurat o administrare prudenta a societatii, nu au evaluat si verificat periodic eficacitatea politicilor, masurilor si procedurilor in vigoare si nu si-au indeplinit obligatia supravegherii conducatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara sanctioneaza cu amenda in cuantum de 30.000 de lei pe fiecare membru al Consiliului de Administratie al SSIF Harinvest (Lungu Veronel, Antonescu Ion, Ilie Mihail)" se mai arata in comunicatul ASF.
O amenda in cuantum de 10.000 de lei a fost aplicata si pentru Ana Maria Belu - conducator in cadrul SSIF Harinvest.
ASF a decis sa sesiseze si Camera Auditorilor Financiari din Romania cu privire la activitatea auditorului intern al societatii (avand in vedere declaratiile de certificare a situatiilor lunare transmise CNVM/ASF).
Autpritatea a hotarat sa solicite BVB si Depozitarului Central modificarea regulamentelor proprii in ceea ce priveste necesitatea reglementarii distincte a procedurilor de sell-out (vanzare fortata) sub aspectul documentelor justificative necesare anterior realizarii acestor operatiuni si sub alte aspecte.
Totodata, Autoritatea de Supraveghere Financiara a initiat demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 a pietei de capital petnru calificarea " unor fapte care sunt considerate in prezent practica frauduloasa (contraventii) drept infractiuni".
"ASF a demarat, de asemenea, o analiza interna pentru evaluarea modului in care a functionat supravegherea in cadrul sectorului de instrumente si investitii financiare in cazul Harinvest. Cazul Harinvest valideaza suplimentar un demers intern al ASF demarat dupa infiintarea Autoritatii, de a evalua activitatea de conformare in intregul sistem al pietei de capital. Evaluarea priveste operatorii de piata, alte institutii ale pietei de capital si ASF", se mai spune in comunicat.
Intr-un comunicat cu antetul Harinvest transmis joi se preciza ca un angajat al Harinvest a "creionat un sistem de rostogolire a obligatiilor de decontare" impreuna cu BCR si SSIF Broker.
"Sistemul de rostogolire functiona atat timp cat existau suficiente sume de bani astfel incat, in ciuda pierderilor imense inregistrate zilnic, sa se poata respecta angajamentele de vanzare la preturi in scadere din partea Harinvest si reachizitionare la preturi mai mari de la cele 2 contraparti numite, BCR si SSIF Broker (...) Din dorinta de a dispune de cat mai mult numerar pentru rostogolirea decontarilor, agentul Harinvest, Voinea Maria, foloseste in scop nelegitim sold-urile disponibile in cadrul Harinvest de catre clienti si le foloseste fara stirea/acceptul acestora. In momentul in care nu mai are lichiditati, sistemul trece la a doua faza: vanzarea de actiuni din conturile clientilor fara acceptul acestora si folosirea acelorasi conturi fantoma, fara reflectarea transfer-in/transfer-out de instrumente financiare precum si rascumpararea lor la preturi mai mari, contraparte si de aceasta data fiind BCR pana in data de 13 noiembrie 2013 si ulterior SSIF Broker Cluj. O buna parte din actiunile instrainate nu mai sunt insa rascumparate in ultimile zile", se arata in mail-ul respectiv, care nu este, insa, si semnat.
BCR si SSIF Broker sunt furnizori de lichiditate pentru mai multe serii de produse structurate, piata pe care Harinvest a avut o activitate foarte ridicata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri