Oficialii Depozitarului Central (DC), institutia care se ocupa de infrastructura post-tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), au facut o serie de precizari dupa scandalul de frauda de la casa de brokeraj Harinvest, printre altele mentionand ca tranzactiile de sell-out (vanzari fortate), de la Harinvest nu au fost impuse de catre Depozitar ci au fost realizate la cererea intermediarului.

“Operatiunile sell-out speciale sunt initiate de catre intermediarul care estimeaza ca nu va avea, la data decontarii, suficiente fonduri banesti pentru acoperirea pozitiilor debitoare rezultate din tranzactiile pe care le-a incheiat. Operatiunile sell-out impuse sunt initiate de catre Depozitarul Central in situatia in care exista tranzactii care nu au putut fi decontate la data prevazuta, din cauza insuficientei fondurilor banesti, iar decontarea acestor tranzactii a fost amanata pentru urmatoarea zi lucratoare.

In cazul SSIF Harinvest SA au fost decontate in sistemul Depozitarului Central numai operatiuni sell-out speciale, initiate de catre intermediarul mentionat”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Depozitarului.

Ludwik Sobolewski, a declarat marti ca Depozitarul Central a folosit banui din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza pentru decontarea unor tranzactii intermediate de Harinvest, intrucat firma de brokeraj nu a avut banii respectivi in cont in data decontarii.

“Dupa ce am folosit o data bani din fondul de garantare pentru decontarea tranzactiilor scadente Harinvest, am discutat cu Adriana Tanasoiu (n.red. director general Depozitarul Central) si am fost de acord ca acest fond nu poate fi folosit in acest fel si a doua data”, a declarat Sobolewski.
Ulterior, Depozitarul si-a recuperat banii dupa ce Harinvest a vandut actiuni pentru a face rost de lichiditati.

ASF a retras luni autorizatia de functionare a casei de brokeraj Harinvest Ramnicu Valcea si a aplicat amenzi de peste 600.000 lei angajatilor si administratorilor firmei. Un numar de 44 de clienti Harinvest au constatat in luna noiembrie ca nu isi mai pot retrage banii si actiunile din cauza ca nu mai existau. Prejudiciile sunt estimate la 5,3 mil. lei (1,2 mil. euro). Scandalul a fost generat de vanzarile neautorizate pe care un trader Harinvest le-a facut pentru a acoperi pierderile inregistrate in urma unor tranzactii cu produse structurate.

“Prin completarea si semnarea documentatiei aferente desfasurarii tranzactiilor sell-out speciale pe contul clientilor sai, SSIF Harinvest SA a confirmat faptul ca detine acordul acestora pentru operatiunile respective. Depozitarul Central nu este implicat si nu are competente in a verifica modul in care un intermediar intelege sa isi execute obligatiile contractuale fata de clienti. Relatia intermediar – client, stabilita prin contractul de intermediere si mecanismele de control intern aferente acesteia, constituie responsabilitatea exclusiva a fiecarui intermediar”, potrivit Depozitarului Central.

Oficialii institutiei si-au exprimat sprijinul pentru autoritatile abilitate in vederea solutionarii cat mai rapide a acestei situatii care afecteaza imaginea pietei de capital romanesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri