Bursa cerealelor ar putea fi tehnic pregatita in cateva luni, afirma ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Dar noua piata va fi cu adevarat functionala abia in cativa ani, pentru a livra un pret corect pentru producatori, initiativa fiind primita cu rezerva de asociatiile profesionale, scrie Mediafax.

"Este un pas important cu privire la crearea unui ring bursier in Romania dupa o perioada foarte lunga de timp. Necesitatea de a constitui acest ring porneste de la realitatea anului 2013. Am avut o productie mare, care ne-a bucurat pe toti, dar am vazut ce s-a intamplat cu preturile. Faptul ca facem un prim pas in asigurarea unui sistem de cotatii de referinta, care va ajuta producatorii, care s-au bucurat de productii in acest an, dar nu s-au bucurat de preturi", a declarat Constantin, joi, intr-o conferinta de presa.

Potrivit ministrului Agriculturii, bursa cerealelor, va limita volatilitatea preturilor, cauzata in mare parte de lipsa de transparenta a pietei si informatiilor centralizate. "Vrem sa cream un instrument care sa nu mai permita volatilitatea atat de mare a preturilor, asa cum s-a intamplat in acest an. Cred ca daca am avea acest instrument si de asemenea, un instrument, pentru care am pus deja bazele, de gestionare a riscurilor, preturile ar putea fi influentate in sens pozitiv. Fluctuatiile de pret din acest an au fost in anumite cazuri defavorabile pentru fermieri, dar cred ca la sfarsitul anului toata lumea a iesit bine", a adaugat Constantin.

El a aratat ca implementarea sistemului depinde de cat de mult se vor implica fermiereii, mentionand ca bursa cerealelor va fi complet functionala dupa o perioada lunga de timp. "Cred ca in cateva luni sistemul va fi pregatit din punct de vedere al mecanismelor, dar putem sa vorbim despre un mecanism complet functional intr-o perioada de ani. Nu vreau sa creez asteptari importante, dar indemn pe cei care sunt interesati de un pret corect, de informatii corecte, transparenta vizazi de ceea ce exista in piata sa utilizeze acest instrument. Sunt convins ca o vor face. Bursa este locul in care se intalneste cererea cu oferta, si atunci cand exista mai multe oferte de cumparare, probabil ca pretul va fi mai bun. Un pret mai bun da o siguranta in ceea ce priveste tranzactiile, ceea ce il va tenta pe agricultor sa foloseasca instrumentua", a explicat Constantin.

De asemenea, oficialul a adaugat ca agricultorii vor avea acces in mod transparent la preturile de la nivel national, la tranzactii sigure, evitand situatiile in care sunt "pacaliti" atunci cand vand direct din camp.
Urmatorul pas in infiintarea bursei cerealelor este semnarea unui memorandum intre minister si Bursa Romana de Marfuri pentru stabilirea urmatoarelor masuri si a termenelor de implementare a acestora.

La randul lor, reprezentantii asociatilor profesionale din agricultura, au imbratisat inititiva de a lansa o bursa a cerealelor, insa au ridicat mai multe probleme care ar limita functionalitatea sistemului. "Sisteme intregi au fost puse la punct pe piata, dar care nu au fost puse in practica. Lipsesc informatii esentiale, respectiv cele legate de cerere, de oferta, care sa dea o predictibilitate si o planificare, lipseste sistemul de incredere in contracte.Toate aceste lucruri trebuie sa plece de la informatia reala, care trebuie sa se regaseasca pe bursa. Dar bursa inseamna dezvoltarea si altor instrumente care dau incredere si care pot sa combata fenomenele negative", a spus Viorel Marin, presedintele ANAMOB.

El a aratat ca producatorii trebuie protejati de volatilitatea preturilor, care a afectat afacerile fermierilor mai mult decat seceta sau alte fenomene naturale. "Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece, daca nu se face ceva prin care sa stimuleze producatorul sa vina pe bursa, nu vom avea nicio bursa. Fermierii vor face in continuare contracte unul la unul, cum s-au invatat de ani de zile, cu cei care sunt aproape de ei, nu vor veni cu pretul pe bursa. Trebuie sa stimulam fermierii sa vina pe bursa, prin protectia la pret. De exemplu, Ministerul sa subventioneze prima de asigurare de hedging a producatorului", a adaugat Marin.

In acelasi timp, presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca proiectul este foarte bun, doar ca exista foarte multe chestiuni care trebuie rezolvate pentru ca sistemul sa fie operational. "Cine crede ca de la anul vom avea cereale pe bursa, se imbata cu apa rece. Din punct de vedere informational este un castig mare si pentru producatori si pentru procesatori, pentru ca lucrurile se vor misca. Dar din punct de vedere al tranzactiilor mai avem de luptat. Va fi foarte greu pentru ca BRM trebuie sa vina cu o optiune la intermediarii care vin cu geanta cu bani. De asemenea, stim cu totii ca legea contractelor din Romania nu functioneaza. Trebuie rezolvate aceste probleme prin modificarea cadrului legislativ", a spus Popescu.

Nu este simplu, toata lumea trebuie sa participe, procuratorii, comerciantii, respectiv toti de pe lantul cerealier.
Si reprezentantii LAPAR au ridicat problema fluctuatiilor de pret, care a afectat producatorii in acest an, punandu-si speranta rezolvarii situatiei prin bursa, insa au reclamat si lipsa surselor de finantare din piata.

"Bineinteles ca si pe noi fluctuatiile de preturi ne-au lovit mult pentru ca economia romaneasca este lipsita inca de finantare, iar agricultura sufera mai mult decat alte sectoare, pentru ca suntem un sector primar, care depinde de Dumnezeu, de cum va fi vremea. Pe de alta parte, agricultura este un setor extrem de intensiv din punct de vedere al capitalului. Eforturile pe care le face ministerul sau cei de la Bursa Romana de Marfuri nu sunt usoare, dar nu ne asteptam ca de la 1 ianuarie sa avem tranzactii. Producatorii abia asteapta sa aiba posibilitatea sa valorifice cerealele intr-o forma organizata. Dar vreau sa sensibilizez Ministerul Finantelor, Parlamantul, ca nu se poate ca Romania cu o datorie externa mica si rezerva valutara mare sa nu faca ceva cu banii pentru economie. Sa avem poate o parte din acea rezerva valutara, intr-un fond de stat care sa deruleze tranzactii cu cereale pe Bursa", au declarat reprezentantii LAPAR.

Presedintele BRM, Septimiu Stoica, considera ca lansarea cotatiilor de referinta este un pas important pentru dezvoltarea Bursei cerealelor in Romania."Emiterea de cotatii de referinta este un prim pas important pentru dezvoltarea Bursei de cereale in Romania. Aceste instrumente vor sprijini transparentizarea pietei, oferind repere reale si actualizate constant tuturor actorilor interesati", a spus Stoica.

In 23 septembrie 2013, Guvernul Romaniei a adoptat un Memorandum prin care se agrea dezvoltarea unei burse a cerealelor in parteneriat cu BRM, in primul rand pentru crearea Ringului Bursier al Produselor Agricole.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri