Anul 2014 ar putea fi marcat de o volatilitate in crestere, astfel ca indicele BET ar putea fluctua intre +15% si –30%, considera Claudiu Cazacu, seful pe analiza al XTB Romania, unul dintre cei mai mari brokeri de Forex din piata locala. La finalul anului, BET ar putea fi cu 7,5% sub palierul de la inceputul lui ianuarie, adagua analistul.

„Estimarea are la baza faptul ca, daca anul 2013 a fost al investitorilor, 2014 se anunta a fi anul speculatorilor, al celor care sunt pregatiti sa isi asume riscuri si sa puna in practica intrari si iesiri rapide. Principalul factor determinat al acestor evolutii tine de contextul extern. Daca politica monetara a unor banci centrale a ieftinit finantarea pana la niveluri la care asumarea de riscuri in pietele de capital sa para foarte atractiva, aceasta tendinta se poate inversa in SUA anul viitor. Penduland intre pietele majore pentru a obtine rezultatul cel mai favorabil, si cu trepidatii impuse de anunturile in etape ale diminuarii lichiditatii injectate de Fed, investitorii vor avea parte de vremuri furtunoase”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Claudiu Cazacu.

In aceste conditii, provocarile vor fi si mai mari pe piata de la Bucuresti, care amplifica de obicei miscarile inregistrate in pietele dezvoltate. Piata de capital ar putea fi vulnerabila la unele retrageri de capital intr-un mediu global mai putin dispus la risc, si cu factori locali precum pozitia fiscala intr-un an electoral, coerenta formulei guvernamentale sau restructurarea sistemului bancar, considera reprezentantul XTB Romania.

„Astfel, este putin probabil sa fie repetata performanta din 2013, cand pietele de capital au avut un an foarte bun, indicele MSCI World al celor mai importante companii la nivel global realizand un salt de 20,6% (date la inchiderea sesiunii europene din 18 decembrie). Piata de capital din Romania a beneficiat anul acesta de atentia in crestere a investitorilor, cu un castig de vizibilitate in primavara o data cu includerea Romaniei in indicele emergent al titlurilor cu venit fix realizat de JPMorgan. A urmat o perioada in care piata de capital romaneasca a performat mai slab decat indicele reprezentativ pentru bursa americana, S&P500.

Corelatia intre BET si indicele american a redevenit buna in a doua jumatate a anului, iar titlurile romanesti au aratat forta in noiembrie, luna ofertei initiale pentru Romgaz. Piata romaneasca a reusit un avans de 22,3%* de la inceputul anului, mai bun decat indicele pietei globale, dar cu fluctuatii mai mari, ce au pus la incercare nervii investitorilor intr-o masura mai mare fata de pietele dezvoltate”, a declarat Cazacu.

*Avand in vedere cotatiile de la inchiderea sedintei de miercuri, 18 decembrie 2013

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri