Bursa din Sibiu (Sibex) si Helex, grupul care controleaza Bursa din Atena, vor sa finalizeze in aceasta luna o intelegere in urma careia cei doi operatori vor putea sa ofere acces reciproc investitorilor la cele doua piete. Sibex ar putea totodata sa scape de o parte din grijile pe care le avea legate infiintarea unei contraparti centale.

Daca colaborarea va deveni efectiva, brokerii de la Sibiu vor putea sa ofere investitorilor posibilitatea de a tranzactiona derivate si actiuni ale unor companii grecesti prezente si in Romania, asa cum sunt Alpha Bank, NBG (proprietarul Banca Romaneasca,) sau EFG Eurobank (proprietarul Bancpost).

“Inca purtam negocieri, dar speram ca o buna parte din aspectele pe care le discutam sa fie lamurite la intalnirile pe care le vom avea pe 16 si 17 ianuarie. Colaborarea cu Bursa din Atena se va face pe mai multe fronturi: vorbim despre oferta de produse, despre furnizarea unor servicii de compensare catre Sibex, dar si despre acces la alte servicii ale operatorului grec”, a declarat Ovidiu Petru, directorul general al Bursei din Sibiu.

Bursa din Atena mai are o colaborare similara, semnata inca din 2006, cu operatorul pietei de capital din Cipru.

Intelegerea dintre Sibex si Helex ar putea sa dea acces brokerilor romani si la reteaua X-Net. Prin intermediul acesteia colaboratorii operatorului grec au acces la tranzactionare pe 35 de piete internationale, printre care SUA, Germania si Italia.

Inainte de startul crizei financiare, bursa din Grecia era una dintre cele mai puternice piete de capital din Europa, in functie de valoarea zilnica a tranzactiilor. Criza a redus puternic rulajele de la Atena, astfel ca de la tranzactii in medie de 480 mil. euro/zi in 2007, lichiditatea a ajuns la 51 mil. euro/zi in 2012.

Piata de la Atena a fost insa in revenire anul trecut din toate punctele de vedere: actiunile grecesti au inregistrat a zecea cea mai mare crestere din lume, rulajul mediu zilnic a urcat la 66 mil. euro dupa primele 9 luni din 2013, iar la sfarsitul primului semestru profitul Helex a fost de 35,8 mil. euro, de trei ori mai mult decat in tot anul 2012.

Sibex ar putea sa scape problema compensarii

Ca partea a intelegerii dintre bursele din Atena si Sibiu, grecii vor furniza romanilor servicii de compensare. Sibex ar putea sa scape astfel de necesitatea infiintarii unei contraparti centrale care sa ofere aceste servicii.

Casa Romana de Compensatie (CRC) este in prezent furnizorul Sibex pentru serviciile de compensare, insa reglementarile europene prevad existenta unei contraparti centrale cu un capital social de cel putin 7,5 mil. euro pentru orice piata a derivatelor. Sibex opereaza principala piata a derivatelor din Romania si este actionarul majoritar al CRC .

O contraparte centrala garanteaza pentru vanzatori si cumparatori execu¬ta¬rea tranzactiilor in piata derivatelor, reducand astfel riscurile.

Bursele din Bucuresti (BVB) si Sibiu nu au reusit anul trecut sa isi convinga actionarii sa aprobe infiintrea unei case de compensare comune. Proiectul ar fi presupus majorarea capitalului Casei de Compensare (societate controlata de BVB) si transformarea acesteia intr-o contraparte centrala, un efort financiar pe care actionarii nu au dorit sa si-l asume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri