Anul trecut, bursele de actiuni din SUA si zona euro au notat cele mai importante aprecieri dupa mijlocul anilor '90. Analistii casei de brokeraj Tradeviile se asteapta ca trendul pozitiv instalat anul trecut in pietele financiare sa continue si anul acesta, iar actiunile romanesti ar putea fi o investitie profitabila.

Finalul lui 2013 a adus cotatii cu aproape 30% mai mari decat cele vazute in debutul anului. Bursa nipona a casigat chiar mai mult, aproape 60%, in cel mai bun an de dupa 1972.

"In masura in care pietele de capital din spatiul G7 devin tot mai atractive, investitorii vor fi mai selectivi in legatura cu bursele din economiile emergente. Romania poate castiga concursul de imprejurari, date fiind stabilitatea economica si financiara si o balanta de plati care anul trecut a indicat un excedent pentru prima oara in ultimele doua decade”, sustine analistul Tradeville, Mihai Nichisoiu (foto).

In ceea ce priveste evolutia monedei americane si impactul sau asupra pietei bursiere, analistul Tradeville apreciaza ca dolarul ar putea ramane puternic, in particular fata de yenul japonez si a valutelor emergente. "Autoritatile de la Tokyo vor continua sa promoveze politici defavorabile yenului, dar extrem de favorabile bursei locale. Parcurgem in acelasi timp o situatie rar intalnita in istorie, in care cele mai importante doua economii globale merg in directii diferite: economia americana va continua sa creasca pe filiere structurale, in timp ce economia chineza va aluneca si acest fenomen este, de asemenea, structural", a declarat Nichisoiu.

Referitor la pariul pe aur, acesta a pierdut o treime din valoare anul trecut. Sentimentul pietei a devenit extrem de negativ in legatura cu perspectiva cotatiilor, dar cele mai importante banci centrale semnalizeaza ca nu vor restrictiona conditiile monetare chiar daca revirimentul economiilor devine tot mai pronuntat. Un asemenea contrast ar putea amplifica asteptarile inflationiste, generand o corectie pozitiva a cotatiilor aurului.

Ipoteza inflatiei este credibila, dar intrebarea este: "ce anume vor alege investitorii pentru a se proteja de inflatie?" Cu datele perceptibile in acest moment, preferinta pare sa incline catre bursele de actiuni, in defavoarea aurului si a bondurilor guvernamentale cu scadente medii si lungi.

Sursa foto: Tradeville

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri