Transelectrica (TEL) a inceput ieri tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a obligatiunilor corporative emise la sfarsitul anului trecut. Cu o dobanda anuala de 6,1% pe an, semnificativ peste ce ofera bancile in prezent la depozite, titlurile erau foarte atractive chiar si pentru micii investitori, insa oferta s-a adresat doar jucatorilor institutionali. Ce sanse au investitorii persoane fizice sa vada astfel de oferte deschise catre publicul larg in perioada urmatoare?

Piata emisiunilor de obligatiuni corporative a inregistrat o revenire puternica in 2013, UniCredit, Raiffeisen si Transelectrica realizand oferte in valoare totala de aproape 1 miliard de lei. Toate au fost vandute extrem de rapid, cererea fiind sustinuta de fondurile de investitii si de pensii romanesti, care adesea nu aveau alternative de investitii pe plan local, dar si de banci.

“La dobanzi de 6% multi investitori persoane fizice ar fi subscris in asemenea oferte. Obligatiunile corporative sunt interesante in special pentru persoanele cu o educatie financiara decenta, care cauta dobanzi mai mari decat la banci, dar care nu au timp sa urmareasca bursa si actiunile de pe bursa in fiecare zi”, spune Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital (AIPC).

Oferta Raiffeisen a fost singura deschisa si persoanelor fizice, dar pragul minim de investitie (100.000 euro) a fost prohibitiv pentru majoritatea romanilor. Banca a atras 225 mil. lei prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate la trei ani si cu dobanda fixa de 5,5% pe an.

Tot anul trecut UniCredit Tiriac Bank a vandut obligatiuni de 550 mil. lei, cu o maturitate de cinci ani si un randament de 6,35% platit semestrial.

In viitor ne vom adresa si investitorilor de retail prin aceste oferte de obligatiuni - Stefan Bucataru, CEO Transelectrica

In decembrie 2013 si Transelectrica a strans de la investitori 200 mil. lei prin intermediul unei oferte de obligatiuni cu o dobanda fixa de 6,1%.

Intrebat despre motivele pentru care oferta nu a fost deschisa si catre micii investitori, Stefan Bucataru (foto stanga), directorul general Transelectrica, a explicat afirmand ca societatea a preferat o abordare prudenta.

“Fiind prima data cand apelam la un instrument de acest gen, vroiam sa fie o finantare sigura si rapida asa ca am preferat sa fim prudenti si sa ne adresam doar institutionalilor. Sigur ca in viitor ne vom adresa si investitorilor de retail prin aceste oferte de obligatiuni”, a declarat seful Transelectrica.

Urmatoarea oferta de obligatiuni Transelectrica ar putea avea loc la sfarsitul lui 2014

Transportatorul de electricitate vrea sa faca si alte emisiuni de obligatiuni, a caror valoare totala a fost estimata la 900 mil. lei, nefiind exclusa si lansarea unor programe denominate in alte valute.

“Urmatoarea oferta de obligatiuni ar putea avea loc la sfarsitul anului 2014, insa acum nu pot spune cu certitudine o data exacta pentru ca in prima parte a anului ANRE va stabili normele de reglementare pentru urmtorii cinci ani. Vom stii mai multe despre viitoarea oferta de obligatiuni in semestrul al doilea”, a mentionat Stefan Bucataru.

BCR a intermediat oferta de obligatiuni Transelectrica, reprezentantii bancii afirmand ca sunt interesati sa administreze si viitoarele emisiuni pe care compania de stat le va face in viitor

“Cand Transelectrica va decide sa faca alte oferte, vom participa la licitatia pentru atribuirea contractului de intermediere. Cred ca este important ca astfel de emisiuni de obligatiuni sa continue, pentru ca pana acum in loc sa investim in companiile romanesti mai mult am exportat investitii”, a declarat Sergiu Manea (foto dreapta), vicepresedinte executiv Trezorerie in cadrul BCR.

Circa 70% din obligatiunile Transelectrica au fost subscrise de fonduri de investitii, de pensii si alte companii de asset management. Restul ofertei a fost subscris in buna parte de catre banci.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri