Statul va scoate minele Berbesti si Alunu (judetul Valcea) din Complexul Energetic Oltenia, inainte de listarea companiei, cele doua unitati de exploatare a lignitului urmand sa fie preluate, impreuna cu peste 1.000 de salariti, de CET Govora.

"Transferul se va face chiar inainte de listarea Oltenia. Practic, odata cu mutarea celor doua mine care sunt furnizorii CET Govora, vor pleca din Complexul Energetic si peste 1.000 de mineri. Din acest punct de vedere vorbim chiar de o eficientizare a CE Oltenia", a declarat Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, citat de Mediafax.

Dumitrascu a precizat ca statul va respecta calendarul de listari si privatizari convenit cu Fondul Monetar International, care prevede listarea unui pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia pana in luna octombrie a acestui an.

De asemenea, Guvernul s-a angajat sa listeze pana in iunie un pachet de 15% din Hidroelectrica (prin majorare de capital) si sa vanda pe bursa 51% din titlurile Electrica SA.

Seful Directiei de privatizare afirma ca statul va asigura toate conditiile tehnice pentru listarea in termenul convenit pentru cele trei companii, dar oportunitatea momentului va fi decisa de consultantii angajati.

Statul a reluat licitatia pentru desemnarea intermediarului listarii Hidroelectrica, iar la termenul limita de luni au depus oferte un numar de 5 consortii, din care fac parte JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Deutsche Bank.

Fiecare consortiu trebuie sa obtina minim 85 de puncte la evaluarea ofertei, iar in faza finala s-ar putea licita noi preturi daca diferenta prima si ultima oferta financiara este mai mare de 15%. Potrivit sefului Directiei de privatizare, punctajul va fi anuntat pana vineri, iar castigatorul va fi anuntat fie vineri seara, fie luni.

Dumitrascu a explicat ca intre listarea Electrica si Hidroelectrica va exista o perioada de cel putin 4 saptamani, pentru a putea permite investitorilor care au subscris la prima emisiune, si au avut o alocare pro-rata, sa primeasca inapoi fondurile neutilizate si sa participe si la cea de-a doua licitatie.

Inainte de listare, Electrica va fi divizata prin separarea unei firme care va prelua toate participatiile minoritare detinute la alte societati. Electrica este actionar minoritar la ENEL Energie Muntenia (unde detine 23,57%), ENEL Distributie Muntenia (23,57%), ENEL Distributie Banat (24,86%), ENEL Distributie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distributie (27%), E.ON Energie Romania (3,78%) si Electrica Soluziona (49%). Totodata, Electrica SA are 0,5% din actiunile Bursei Romane de Marfuri.

Totodata, inainte de listarea la bursa, trei dintre filialele Electrica Serv, firma controlata integral de Electrica SA, vor fi lichidate. Cele trei filiale care vor intra in lochidare deservesc regiunile Banat, Dobrogea si Moldova.

Hidroelectrica va iesi pe piata de capital cu un pachet de 15%. Hidroelectrica are un capital social de 4,47 miliarde de lei si este cel mai mare producator de energie din Romania.

In cazul Electrica si Hidroelectrica, o parte din actiuni vor fi vandute sub forma de certificatele de depozit.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri