Daniel George Tudor, functionar in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), fost presedinte, este urmarit penal in dosarul "Carpatica", in care au fost retinuti Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Tudor este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, scrie Mediafax.

Potrivit DNA, in perioada mai - iunie 2013, Ilie Carabulea Ilie, Marian Mirzac si Radu Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) asupra activitatii societații de asigurari respective, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave", sustin procurorii.

Gruparea infractionala a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si Daniel George Tudor, functionari cu atributii de conducere si executie in cadrul ASF.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada martie - aprilie 2013, Tudor, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii ASF care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15 milioane de euro și suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficiențelor.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, si Radu Mustatea, membru in CA al acestei companii, au fost retinuti, marti seara, de procurorii anticoruptie, care propun arestarea lor.

Retinerile au fost dispuse in urma audierilor de marti de la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Cei trei vor fi prezentanti miercuri Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

DNA a precizat ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarșirii de infracțiuni, cumparare de influența, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informații ce nu sunt destinate publicitații in scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata și instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

In cazul lui Mustatea - membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania -, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.

In acelasi dosar este urmarit penal si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Pe de alta parte, sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este urmarita penal, fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Procurorii DNA i-au prezentat, marti, sotiei ministrului Finantelor acuzatiile care i se aduc in dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si in care marti au fost facute perchezitii in Bucuresti si Sibiu.

Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate acestora, printre care asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare sau dare de mita, trafic sau cumparare de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Surse judiciare au declarat, marti, pentru MEDIAFAX ca perchezitiile DNA au vizat reprezentanti ai Carpatica Asigurari, precum si functionari din ASF.

Conform surselor citate, in acest dosar sunt suspectate de fapte de coruptie 11 persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri